Sari la conținut

Riscul de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca e mai mare decât cel de a muri de Covid

vaccinarea cu AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca împotriva Covid nu este nu este cea mai sigură opțiune toate categoriile de populație. E concluzia unui studiu recent, publicat în British Journal of Medicine.

Cifrele spun că, pentru grupa 30-39 de ani, chiar şi în rândul celor care au comorbidităţi, riscul de deces este de 7,4 la 100 de mii. Presupunând că vaccinul are o eficacitate de 100%, ar trebui să fie vaccinaţi peste 13.500 de oameni ca să fie evitat un deces. Aceşti oameni ar fi expuşi efectelor adeverse pe termen scurt şi mediu.

Riscul de tromboză din cauza vaccinului e mai mare decât cel de deces de Covid

Pentru fiecare persoană care ar fi putut muri din cauza coronavirusului, ar putea apărea două cazuri de tromboză. Pentru fiecare două decese care pot fi prevenite prin vaccinarea cu AstraZeneca, patru oameni care ar fi supravieţuit chiar şi fără vaccin pot face tromboze. Iar din aceşti patru, unul ar putea muri, iar trei ar putea rămâne cu sechele grave.

În aceste condiţii, se întrebă medicii care au făcut studiul, dacă ar fi oportună vaccinarea acestei categorii de vârstă cu AstraZeneca.

Pentru celelalte categorii de vârstă, date spun că riscurile de tromboză venoasă cerebrală sunt subestimate în prospectul vaccinului, unde este precizat că poate surveni un caz la 250.000 de oameni vaccinaţi.

Mai multe țări au renunțat la AstraZeneca

De fapt, pe toate grupele de vârstă confundat, riscul este de 2,5 cazuri la o sută de mii de vaccinaţi. De 20 de ori mai mare decât riscul de tromboză în rândul populaţiei generale.

Mai multe ţări din Europa au renunţat deja la vaccinul AstraZeneca, Norvegia şi Danemarca au fost primele, Austria a anunţat că va renunţa şi ea.

Nu există o statistică a cazurilor de tromboză venoasă în România. Ceea ce ştim este că, până acum, la noi au apărut mai mult de 6000 de reacţii adverse la nici cinci sute de mii de doze administrate, cel mai mare procent pentru toate vaccinurile administrate la noi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel