Demența: mituri și adevăruri. Ce trebuie să știi  cu ADEVĂRAT despre declinul mental la bătrânețe

Demența reprezintă o mare provocare emoțională, socială și psihologică pentru pacienți, familii și îngrijitori. Afecțiunea afectează memoria și abilitățile de gândire ale a  milioane de oameni de toate vârstele din lumea întreagă.

Cauzele exacte ale demenței sunt complexe și încă nu sunt înțelese, ceea ce duce la concepții greșite și mituri.

Tulburarea neurologică progresivă este în scădere; cercetările anterioare au descoperit că rata demenței la americanii de 65 de ani și peste a scăzut cu 24 % pe o perioadă de 12 ani; a fost de 8,8 % în 2012, în scădere de la 11,6 % în 2000. În același an, vârsta medie a persoanelor care au primit un diagnostic de demență a fost de 80,7, comparativ cu o vârstă medie de 82,4 în 2012.

Și, deși afecțiunea a scăzut, există o populație în vârstă în creștere în SUA, care va continua să trăiască până la 80 de ani, o grupă de vârstă care prezintă cel mai mare risc de demență.

Aceasta înseamnă că rata demenței probabil va crește, așa că este imperativ să se separe realitatea de ficțiune atunci când vine vorba de tulburarea neurologică.

Demența este o parte naturală a îmbătrânirii

Fals: corpul și creierul se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, dar inteligența rămâne stabilă. Deși oamenii sunt mai puțin flexibili fizic și mental, boala Alzheimer și alte demențe nu sunt o parte normală a îmbătrânirii.

De exemplu, dacă ar fi o parte naturală a îmbătrânirii, toată lumea de 65 de ani și peste ar fi diagnosticată cu aceasta, dar afectează doar 15% din populația de 65 de ani și peste, cu rate în creștere la bătrânețe.

Boala Alzheimer și demența sunt aceleași lucruri

Fals: Demența este un termen folosit pentru a descrie o serie de boli care duc la simptomele demenței, inclusiv tulburări de gândire și memorie. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență; aproximativ 60 până la 80% dintre persoanele care au demență au Alzheimer.

Boala este o afecțiune progresivă care se înrăutățește în timp și se caracterizează prin simptome comune, inclusiv dificultăți la acoperire sau la îndeplinirea sarcinilor zilnice, confuzie, agresivitate și schimbări de dispoziție.

Demența are un impact mai mare asupra femeilor

Adevărat: femeile sunt afectate în mod disproporționat de boala Alzheimer; Aproximativ două treimi din peste 5 milioane de americani care trăiesc cu Alzheimer sunt femei, potrivit Alzheimer’s Association.

Cercetătorii prezintă două motive pentru care boala afectează mai multe femei decât bărbați: femeile trăiesc în general mai mult decât bărbații, făcându-le mai probabil să atingă vârstele cu risc mai mare. 

Femeile pot avea mecanisme biologice unice care contribuie la modificările subiacente ale creierului, la progresia și la manifestarea simptomelor bolii Alzheimer.

Îngrijitorii persoanelor cu demență se confruntă cu o tensiune mare

Adevărat: oamenii care au grijă de cei cu demență pot fi copleșiți și se confruntă cu mult stres. Aceste stres includ presiunile fizice, emoționale și economice. Este cea mai scumpă boală din SUA, costând până la 215 miliarde de dolari pe an pentru îngrijirea pacienților cu demență.

Îngrijirea unei persoane cu demență necesită timp și răbdare, ceea ce poate fi dificil pentru îngrijitor. Eliminarea miturilor despre demență ne poate ajuta să înțelegem problemele cu care se confruntă zilnic persoanele cu demență, familiile și îngrijitorii lor.

Recent Posts

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări…

16 minute ago

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

47 de minute ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

o oră ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

2 ore ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

14 ore ago

Citeste si: