Sari la conținut

Demență: Un anumit mod în care dormi după ce ai trecut de 50 de ani crește riscul cu 30% 

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Demență: Un anumit mod în care dormi după ce ai trecut de 50 de ani crește riscul cu 30%.  Simptomele precoce ale demenței pot fi subtile și vagi și pot să nu fie imediat evidente.

Din păcate, atunci când sunt evidente, este adesea prea târziu. Asigurarea că tot ce puteți face pentru a ajuta la prevenirea afecțiunii este pertinent pentru majoritatea și ar putea însemna o revizuire drastică a somnului datorită legăturii surprinzătoare a unui studiu.

Demența se referă la un grup de simptome asociate cu declinul creierului. Cea mai frecventă cauză a demenței este boala Alzheimer, o tulburare a creierului care distruge încet memoria și abilitățile de gândire. Un studiu a cercetat anumite obiceiuri la vârsta mijlocie și cum ar putea crește debutul precoce al afecțiunii.

Oamenii care dorm mai puțin au risc mai mare de demență

Un studiu condus de doctorul Séverine Sabia de la Inserm și University College London a examinat modul în care tiparele de somn mai devreme în viață pot afecta apariția demenței zeci de ani mai târziu.

Studiul a fost susținut parțial de National Institute on Ageing (NIA) și a apărut în Nature Communications. Cercetătorii au examinat date de la aproape 8.000 de persoane din Marea Britanie începând cu vârsta de 50 de ani. Participanții au fost evaluați pe o mare varietate de măsuri, inclusiv fiind întrebați de șase ori între 1985 și 2016 câte ore au dormit pe noapte.

Pentru a evalua acuratețea acestei auto-raportari, unii dintre participanți au purtat accelerometre pentru a măsura în mod obiectiv timpul de somn.

Pe parcursul studiului, 521 de participanți au fost diagnosticați cu demență, la o vârstă medie de 77 de ani.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele în vârstă de 50 și 60 de ani care dorm șase ore sau mai puțin au avut un risc mai mare de a dezvolta demență mai târziu în viață.

În comparație cu cei care dorm normal (definit ca șapte ore), oamenii care se odihnesc mai puțin în fiecare noapte au avut cu 30% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu demență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel