Deviația de sept: e mai bine să trăim cu ea sau să o operăm?

Deviația de sept, o afecțiune în care o nară sau mai bine zis, o cale aeriană, are un diametru aproape normal pe când cealaltă poate să se micșoreze până la pierderea lumenului, este des întâlnită. Să aflăm dacă este necesară operția.

Bine ați venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că la propriu poți muri de râs sau că este firesc să îți scoți amigdalele dacă te deranjează cel puțin o dată pe an.

Acum vom vedea dacă, operația de deviație de sept, care, ca și îndepărtarea amigdalelor, a devenit o modă în România, are justificare a fi atât de des recomandată dacă nu chiar solicitată de către pacienții cu acest diagonstic.

Ca să vedem dacă nu cumva e mai bine să trăim cu deviația de sept fără să o abordăm chirurgical ar trebui să știm ce este de fapt aceasta și ce probleme poate cauza în timp.

Așadar deviația de sept este indicată de:

1. nas cârn

2. nas coroiat

3. nas mic

4. septul nazal stramb

Un nas cârn e doar drăguț, nasul mic sau coroiat nu implică deviație de sept însă definiția acestei condiții medicale este chiar septul nazal strâmb. Ca să ne imaginăm corect ceea ce este septul nazal ar trebui să vedem ce funcție are acesta.

Acesta separa cavitatea nazală în două căi aeriene (așa cum le vedem prin nări).  În deviația de sept o nară sau mai bine zis, o cale aeriană, are un diametru aproape normal pe când cealaltă poate să se micșoreze până la pierderea lumenului.

Putem să ne naștem cu deviație de sept dacă nu am fost ordonați în viața intrauterină și am petrecut mai mult timp pe unul dintre pereții uterini în loc să ne fi plimbat prin burtă în mod egal sau putem să ne fi născut perfect simetrici dar cineva să ne fi stricat această simetrie într-un conflict pe stradă.

Persoanele cu deviatie de sept sforăie puternic, fac des sinuzite și respiră cu dificultate. Pe lângă toate acestea pacienții cu deviație de sept mai pot suferi și de epistaxis adică de sângerări nazale spontane și de diminuare până la pierdere a mirosului. Lăsând la o parte că somnul lângă o persoană cu deviație de sept nu este un sport plăcut, faptul că sinuzita cronică poate fi o condiție mult prea comună în cazul acestor pacienți face ca deviația de sept să fie o problemă foarte serioasă pentru sănătatea lor.

Operația de deviație de sept presupune incizarea septului și reașezarea lui în poziția corectă astfel încât ambele căi aeriene să aibă dimensiuni egale.

Este o operatie realizata cel mai adesea cu anestezie locala si care dureaza mai putin de o ora. Aceasta solutie pare destul de simpla daca nu chiar atractiva pentru un pacient cu deviatie de sept. Poate, insa, ca undeva se ascunde o problema. Sa fie aceasta in complicatiile post operatorii?

Click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript”.

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

31 de minute ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

o oră ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

2 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

2 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

3 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia