Diabetul de tip 2, provocat de lipsa unei vitamine banale

Carenţa de vitamina A ar putea fi cauza apariţiei diabetului tip 2, demonstrează un studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York (SUA), publicat în The Journal of Biological Chmistry. Această descoperire ar putea fi la originea unui tratament eficient al diabetului tip 2.  Se ştie că diabetul tip 2 se caracterizează printr-o hiperglicemie cronică, adică printr-un nivel foarte ridicat de glucoză (zahăr) în sânge. Insulina, hormonul secretat de pancreas, nu mai reuşeşte să stocheze zahărul în celule, fenomen numit insulino-rezistenţă. Acest tip de diabet afectează în principal persoanele supraponderale şi/sau adulte şi este asociat cu probleme cardiovasculare şi oftalmologice, dacă nu e tratat corect. Potrivit autorilor acestui studiu, deoarece vitamina A stimulează activitatea celulelor beta ale pancreasului, carenţa acestei vitamine poate declanşa apariţia diabetului. Celulele beta au misiunea de a produce şi elibera insulina în sânge, care reglează nivelul de glucoză din sânge.

Cercetătorii au observat în testele de laborator că pierderea de celule beta, determină scăderea insulinei şi creşterea nivelului de zahăr în sânge. Atunci când în alimentaţia rozătoarelor a fost reintrodusă vitamina A, producţia de celule beta a crescut ca, de altfel, şi secreţia de insulină. Evident, nivelul glucozei din sânge a revenit la limitele normale. Pentru cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York este clar că lipsa vitaminei A este legată de declanşarea diabetului tip 2, dar că aceasta nu este singura cauză. “Ceea ce vrem să ştim este modul în care lipsa vitaminei A determină dispariţia celulelor beta. Aceste celule sunt extrem de sensibile la lipsa de vitamin A din alimentaţie, ceea ce nimeni nu a constatat până acum”, precizează dr. Gudas, co-autor al studiului. În alimentaţie, vitamina A se prezintă sub două forme –  retinol sau derivaţi din retinol – în carne, peşte, lactate. Forma vegetală, numită provitamina A sau beta-caroten, este prezentă în fructe şi legume. Morcovii, caisele şi spanacul conţin mari cantităţi de vitamina A.

Recent Posts

Ce se întâmplă cu tensiunea arterială la o oră după ce bei cafeaua

Ce se întâmplă cu tensiunea noastră arterială la 1 oră după ce am băut o…

14 minute ago

Ce înseamnă dacă ți se stinge lumânarea de la Înviere până să ajungi acasă

An de an, în Sâmbăta Mare, o minune are loc în Biserica Sfântului Mormânt din…

43 de minute ago

Ce băutură se elimină cel mai RAPID din organism?

Timpul necesar pentru ca alcoolul să își facă efectul este de obicei de aproximativ 10…

o oră ago

Cancerul pancreatic ar putea fi confundat cu alte afecțiuni. Primele semne de avertizare apar abia după ce tumora canceroasă începe să crească

Mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer pancreatic în fiecare an, ratele de supraviețuire fiind…

2 ore ago

Ritualul bunicii lui Bill Gates pe care acesta îl folosește acum cu nepoata sa pentru a o face mai inteligentă

De la înființarea Microsoft și până în prezent, multe lucruri s-au schimbat în viața lui…

2 ore ago

Anii pierduți ai lui Iisus: Misterul celor 18 ani ai lui Hristos

Anii necunoscuți, cunoscuți și sub numele de „anii pierduți” ai lui Iisus Hristos, dintre vârsta…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic