Din cuprinsul articolului
Oamenii de ştiinţă au descoperit că limitarea unui aminoacid poate prelungi viaţa chiar şi până la 130 de ani. Acesta este recunoscut ca fiind foarte important în recuperarea fizică după antrenamente intense şi pentru creşterea rezistenţei organismului la efort prelungit.
Potrivit unui studiu recent publicat în revista „Cell Metabolism” sugerează că limitarea izoleucinei – aminoacidul esențial prezent în multe alimente – poate avea efecte spectaculoase asupra longevității.
Cercetătorii au observat că șoarecii supuși unei diete sărace în izoleucină au trăit considerabil mai mult: masculii și-au prelungit viața cu aproximativ 33%, iar femelele cu 7%. În plus, pe lângă creșterea duratei de viață, șoarecii au avut o condiție fizică mai bună, o musculatură mai puternică, o toleranță mai mare la glucoză, o incidență mai mică a cancerului și o blană vizibil mai sănătoasă.
Plan de nutriţie modificat
Oamenii de știință se întreabă acum dacă o astfel de intervenție ar putea avea efecte similare și asupra oamenilor. Studiul sugerează că țintirea aminoacizilor specifici, cum ar fi izoleucina, ar putea oferi o abordare mai precisă a nutriției și ar putea prelungi potențial durata de viață și starea de sănătate la oameni.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că transpunerea acestor rezultate la oameni este complexă și va necesita o ajustare atentă și, posibil, noi instrumente farmaceutice. Sunt necesare mai multe cercetări axate pe oameni înainte ca orice dietă sau medicament bazat pe restricția de izoleucină să devină disponibil.
Dacă oamenii de știință pot găsi modalități sigure de a limita aportul de izoleucină la oameni, am putea prelungi viața umană și îmbunătăți semnificativ durata de sănătate – anii pe care îi trăim fără boli grave și handicap.
Noi instrumente farmaceutice
Cu toate acestea, nu este la fel de simplu ca renunțarea la alimentele bogate în proteine. Oamenii au nevoie de un echilibru delicat de aminoacizi pentru a-și menține sănătatea generală.
Cercetătorii avertizează că trecerea de la aplicațiile pe șoareci la cele pe oameni va necesita o ajustare atentă și poate noi instrumente farmaceutice, cum ar fi un medicament care să blocheze izoleucina.
Deși rezultatele sunt interesante, transpunerea lor la om este dificilă. Șoarecii sunt modele excelente pentru cercetarea îmbătrânirii, dar biologia lor nu o reflectă exact pe a noastră, scrie gadgetreport.ro.
Sunt necesare mai multe cercetări axate pe oameni înainte ca orice dietă sau medicament bazat pe restricția de izoleucină să devină disponibil pentru a încerca să prelungească durata de viață umană.
Totuși, acest studiu ne aduce cu un pas mai aproape de descifrarea codului privind prelungirea vieții umane și încetinirea îmbătrânirii la om – obiective care ar putea duce durata medie a vieții la 130 de ani.