Categories: Ştiri sănătate

Dieta mediteraneeană, bună pentru români, dacă au și relaxarea italienilor!

Cristina Lica

Bazată pe ulei de măsline, somon, fructe de mare și vin roșu, dieta mediteraneeană este considerată foarte „prietenoasă” cu inima. Cât se poate de adevărat, având în vedere că înlocuiește alimentele bogate în colesterol, precum carnea de porc, cu „grăsimi bune”, precum uleiul de măsline.
Și, totuși, mai e ceva. Stilul de viață al italienilor, francezilor sau grecilor diferă mult de cel al est-europenilor. În timp ce ei trăiesc „a le légère”, românii sunt mult prea încrâncenați. „Dieta bogată în grăsimi bune e foarte importantă, dar o atitudine relaxată în mod clar nu strică!”, spune Johanna Rolston, președinta Fundației Mondiale a Inimii.
Grijile îmbolnăvesc inima
Pe termen lung, stresul lasă urme în inimă. „Perioadele de stres prelungit îi pot face pe oameni să cadă în patima obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul, mâncatul nesănătos etc. În plus, studiile au dovedită că bolnavii se refac mai repede după operații și acordă o mai mare atenție sănătății dacă nu sunt deprimați”, adaugă specialistul.
Factorii genetici rămân foarte importanți. „Dacă ambii părinți au suferit de boli cardiovasculare, riscul de a îi moșteni e major”.
Nevoie de medicamente noi
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în țara noastră, care pierde anual 1 miliard de euro din cauza scăderii productivității bolnavilor care sunt nevoiți „să stea pe tușă”. De vină e și alocarea insuficientă de fonduri în tratament. „E necesar ca autoritățile să investească în creșterea accesului pacienților la medicamentele de nouă generație care sunt în așteptare pe lista de compensate și gratuite. Sunt peste 12 terapii noi care, odată ce vor ajunge la pacienți, vor aduce beneficii și bugetului”, spune Oana-Martha Igrișan, director de comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Fiecare om reacționează diferit la stres. Perioadele de stres continuu îi pot face pe oameni să cadă în patima obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul, mâncatul nesănătos”.
Johanna Ralston,
CEO Fundația Mondială a Inimii

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

7 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

8 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

8 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

9 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

9 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic