Diete care îți protejează inima. Care sunt alimentele cardioprotectoare

Diete care au grijă de inima ta. Problemele cardiovasculare se pot preveni cu ajutorul unui stil de viață echilibrat, cu ajutorul sportului, prin evitarea sedentarismului și printr-o alimentație cât mai sănătoasă.

Atunci când există unele probleme trebuie însă să respecți tratamentul medicului specialist cardiolog. Însă trebuie și să fii extrem de atentă la tot ceea ce mănânci. Unele alimente au grijă de inima ta, altele, din contră îi dăunează.

Specialiștii susțin că alimentația cardioprotectoare contribuie la prevenirea problemelor cardiovasculare. Mai exact, atunci când ai grijă la ceea ce consumi, poți reuși să menții în limite normale colesterolul, trigliceridele, glicemia, dar și să eviți acumularea necontrolată a kilogramelor în plus.

Iată ce alimente îți pot proteja inima:

Cât mai multe fructe și legume, zilnic. Fructele nu sunt bogate în calorii, dar sunt o sursă bogată de vitamine și minerale. În plus, majoritatea conțin o cantitate importantă de antioxidanți care protejează inima și vasele de sânge. Foarte bune sunt coacăzele, afinele, căpșunile. Mai exact, potrivit unui studiu, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani, care au consumat mai mult de trei porții de afine și căpșuni pe săptămână, au avut un risc de atac de cord de 32% mai mic comparativ cu cei care au mâncat mai puțin.

Consumă pește cât mai des, iar carnea roșie cât mai puțin. De preferat este să mănânci somon, sardine, hering fiindcă au acizi grași Omega 3 care contribuie la scăderea trigliceridelor și a colesterolului din sânge.

Este ideal să micșorezi consumul de dulciuri dar și să consumi în cantități mici paste făinoase, pâine albă, orez, cartofi.

Trebuie limitată cantitatea de grăsimi saturate și trans, deoarece în acest fel se poate reduce colesterolul din sânge și implicit scade riscul de boală coronariană. Este știut faptul că un nivel ridicat de colesterol din sânge duce la ateroscleroză care la rândul său crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Poți consuma însă nuci deoarece sunt bogate în proteine şi fibre, substanţe nutritive care protejează inima. Totodată, nucile sunt sursă de vitamina E, cunoscută pentru faptul că reduce nivelul colesterolului rău.

Ciocolata neagră, cea care conţine 60-70% cacao, ajută la normalizarea presiunii sangvine. În plus, previne coagularea sângelui în timp ce combate inflamaţia.

Mare atenție la cantitatea de sare pe care o pui în mâncare, mai ales dacă ai probleme cu tensiunea arterială. De asemenea, este bine să eviți mezelurile, telemeaua, murăturile, suplele la plic, fiindcă toate abundă în sare.

Recent Posts

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi: Consecințe negative pentru sănătate

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi! Evitarea completă a grăsimilor poate duce…

5 minute ago

Și tu asculți muzică în căști? Uite când este afectat auzul

Muzica ascultată în caști poate afecta auzul dacă este ascultată la un volum foarte ridicat…

35 de minute ago

Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri” consumau

 Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri”…

o oră ago

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Destinul îi va ajuta să-și atingă vise

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Astrologii au făcut previziuni…

2 ore ago

Un medic specialist prezintă cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit

Cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit. Alimentația, stresul sau greutatea excesivă sunt doar…

2 ore ago

Planta minune care te menţine sănătos! Aproape orice boală se poate vindeca

Planta minune care te menţine sănătos! Frunzele acestei plante conțin de două ori mai multă vitamina…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic