Categories: Ştiri sănătate

Dispozitivul care detectează coronavirusul după miros. La ce preț ar putea ajunge?

Tehnologia dezvoltată pentru detectarea și monitorizarea COVID-19 poate face distincția între indivizii infectați cu virusul SARS-CoV-2 și indivizii neinfectați din probele de miros corporal cu o precizie de până la 100%, potrivit noilor cercetări.

Condus de cercetători de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) și de compania de biotehnologie RoboScientific Ltd. cu Universitatea Durham, studiul a testat dispozitive cu senzori organici semi-conductori (OSC) care ar putea fi folosiți ca instrumente de screening de detectare a coronavirusului în mulțime.

Conform cercetărilor efectuate până la această dată, infecția cu COVID-19 are un miros distinct, rezultat din modificările compușilor organici volatili (COV) care alcătuiesc mirosul corpului – generând o „amprentă digitală” a mirosului pe care senzorii unui astfel de aparat îl pot detecta.

În urma testelor efectuate, s-a putut observa că senzorii au atins o sensibilitate de 100%, sugerând astfel că aparatul poate detecta infecția cu covid-19 mai precis decât orice alt test de diagnostic disponibil.

Acest aparat detectează în 15 minute o persoană infectată. Timp în care dispozitivul îi scanează te toți cei care sunt într-un spațiu închis. Poate fi montat într-o sală de clasă, într-un birou, sau chiar în cabina unui avion. Aparatul este programat să trimită automat, prin SMS sau e-mail rezultatele pozitive unei persoane desemnate.

Un astfel de dispozitiv ar putea fi cumpărat la prețul de 5.000 de lire sterline. Pare scump la prima vedere, dar dacă va fi omologat, înlocuiește incusiv testele PCR. Cercetătorii l-au testat timp de două zile, iat eficiența a fost de 100%. Însă, spun ei, e nevoie de studii la scară mult mai largă, pentru a dovedi eficacitatea noii tehnologii.

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

4 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

5 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

6 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia