Categories: Ştiri sănătate

Doar unul din doi români achită contribuţiile la sănătate. Cei neasiguraţi aglomerează secţiile UPU pentru investigaţii şi tratamente gratuite

În România, peste 16 milioane de persoane sunt asigurate medical, adică primesc servicii de sănătate decontate de stat. Însă, dintre acestea, mai puţin de jumătate plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate. Restul sunt categorii scutite de plata acestor contribuţii, dar care beneficiază de îngrijiri medicale. 

Datele CNAS arată că primii scutiți sunt copiii care au vârsta până la 18 ani sau tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenți doctoranzi.

O altă categorie sunt tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate. Aceleași facilități au și persoanele deportate în străinătate, veteranii de război, invalizii și văduvele de război.

De asemenea, sunt scutite de plata contribuției la sănătate persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate până la vindecarea respectivei afecțiuni, femeile însărcinate și lăuzele, pensionarii.

Se caută soluţii pentru creşterea veniturilor la FNUASS

Tratamentele medicale se dezvoltă permanent și sunt din ce în ce mai scumpe, de aceea se caută soluții pentru creșterea veniturilor la Fondul național unic de asigurări de sănătate, din care sunt plătite serviciile medicale oferite de furnizorii din sistemul sanitar, însă fără succes, relatează RRA, potrivit rador.ro.

De pildă, în judeţul Galaţi, din cele peste 430 de mii de persoane asigurate în sistemul public de sănătate, mai puţin de jumătate plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate.

În aceste condiţii, secţiile UPU se aglomerează cu pacienţi neasiguraţi cu afecțiuni ușoare. Aceştia forțează sistemul, știind că, dacă vin la urgență, vor beneficia de servicii medicale gratuite.

Peste 68% din gălățeni nu plătesc asigurările la sănătate

Astfel, peste 68% din gălățeni nu plătesc asigurările la sănătate, dar beneficiază de servicii sanitare și doar 31,82% din populație achită această contribuție.

De aceea, anul trecut, la nivelul județului, pentru serviciile medicale acordate s-a cheltuit cu peste 115 milioane de lei mai mult decât suma colectată din plata asigurărilor la sănătate, contribuții plătite de gălățeni, uneori chiar și pentru pacienții din județele învecinate: Brăila, Vrancea sau Tulcea, care ajung la Galați în urgență, din cauză că acasă la ei nu există medici specialiști.

„În regiune este singurul județ care are specialitatea de neurochirurgie şi unde celelalte oraşe, județe trimit pacienții la Galați pentru tratament neurochirurgical”, a declarat pentru RRA Ciprian Groza, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

7 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

8 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

8 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

9 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

9 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

10 ore ago

Citeste si: