Sari la conținut

Doar unul din doi români achită contribuţiile la sănătate. Cei neasiguraţi aglomerează secţiile UPU pentru investigaţii şi tratamente gratuite

Spitalul Judetean Constanta
Sursă foto: Spitalul Județean Constanțța, Serviciul UPU
Scandal la Spitalul Judetean Constanta

În România, peste 16 milioane de persoane sunt asigurate medical, adică primesc servicii de sănătate decontate de stat. Însă, dintre acestea, mai puţin de jumătate plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate. Restul sunt categorii scutite de plata acestor contribuţii, dar care beneficiază de îngrijiri medicale. 

Datele CNAS arată că primii scutiți sunt copiii care au vârsta până la 18 ani sau tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenți doctoranzi.

O altă categorie sunt tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate. Aceleași facilități au și persoanele deportate în străinătate, veteranii de război, invalizii și văduvele de război.

De asemenea, sunt scutite de plata contribuției la sănătate persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate până la vindecarea respectivei afecțiuni, femeile însărcinate și lăuzele, pensionarii.

Se caută soluţii pentru creşterea veniturilor la FNUASS

Tratamentele medicale se dezvoltă permanent și sunt din ce în ce mai scumpe, de aceea se caută soluții pentru creșterea veniturilor la Fondul național unic de asigurări de sănătate, din care sunt plătite serviciile medicale oferite de furnizorii din sistemul sanitar, însă fără succes, relatează RRA, potrivit rador.ro.

De pildă, în judeţul Galaţi, din cele peste 430 de mii de persoane asigurate în sistemul public de sănătate, mai puţin de jumătate plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate.

În aceste condiţii, secţiile UPU se aglomerează cu pacienţi neasiguraţi cu afecțiuni ușoare. Aceştia forțează sistemul, știind că, dacă vin la urgență, vor beneficia de servicii medicale gratuite.

Peste 68% din gălățeni nu plătesc asigurările la sănătate

Astfel, peste 68% din gălățeni nu plătesc asigurările la sănătate, dar beneficiază de servicii sanitare și doar 31,82% din populație achită această contribuție.

De aceea, anul trecut, la nivelul județului, pentru serviciile medicale acordate s-a cheltuit cu peste 115 milioane de lei mai mult decât suma colectată din plata asigurărilor la sănătate, contribuții plătite de gălățeni, uneori chiar și pentru pacienții din județele învecinate: Brăila, Vrancea sau Tulcea, care ajung la Galați în urgență, din cauză că acasă la ei nu există medici specialiști.

„În regiune este singurul județ care are specialitatea de neurochirurgie şi unde celelalte oraşe, județe trimit pacienții la Galați pentru tratament neurochirurgical”, a declarat pentru RRA Ciprian Groza, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel