Dormitul mai puțin de 5 ore poate dubla riscul de înfundare a arterelor picioarelor: Studiu

Peste 200 de milioane de oameni la nivel global suferă de boală arterială periferică (PAD), în care arterele de la picioare sunt înfundate, limitând fluxul sanguin și crescând riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Oamenii care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte ar putea avea un risc de 74% de a dezvolta boala arterială periferică (PAD), comparativ cu șapte până la opt ore, potrivit unui nou studiu.

„Studiul nostru sugerează că somnul timp de șapte până la opt ore pe noapte este un obicei bun pentru a reduce riscul de BAP”, a spus autorul studiului Shuai Yuan de la Institutul Karolinska, Suedia.

„Modificările stilului de viață care îi ajută pe oameni să doarmă mai mult, cum ar fi să fie activi fizic, pot reduce riscul de a dezvolta PAD. Pentru pacienții cu PAD, optimizarea managementului durerii le-ar putea, de asemenea, să le permită să aibă un somn bun”, a spus Yuan.

Dormitul mai puțin de 5 ore poate dubla riscul de înfundare a arterelor picioarelor: Studiu

Studiul, publicat în European Heart Journal-Open, a inclus peste 650.000 de participanți pentru a analiza asociațiile dintre durata somnului și somnul în timpul zilei cu riscul de PAD; și să examineze cauzalitatea asociațiilor.

Într-o analiză observațională a 53.416 adulți, dormitul mai puțin de cinci ore pe noapte a fost asociat cu un risc aproape dublat de PAD, comparativ cu șapte până la opt ore.

Această constatare a fost susținută de analize suplimentare la 156.582 și 452.028 de persoane. În studiile cauzale, somnul scurt a fost asociat cu un risc crescut de PAD.

În plus, PAD a fost asociată cu o probabilitate crescută de somn scurt.

„Rezultatele indică faptul că somnul scurt pe timp de noapte poate crește șansa de a dezvolta PAD și că a avea PAD crește riscul de a dormi insuficient”, a spus Yuan.

În ceea ce privește somnul lung, într-o analiză observațională a 53.416 adulți, somnul de opt ore sau mai mult pe noapte a fost asociat cu un risc cu 24% mai mare de PAD, comparativ cu șapte până la opt ore.

Această constatare a fost susținută de analize la două populații mai mari de 156.582 și 452.028 de indivizi. Cu toate acestea, nu au fost găsite relații cauzale între somnul lung și PAD.

Rezultate similare au fost raportate pentru somnul de zi, unde cei care au dormit în timpul zilei au avut un risc cu 32% mai mare de PAD în comparație cu cei care nu au dormit, dar nu au fost găsite legături cauzale.

„Sunt necesare mai multe studii privind relațiile dintre somnul prelungit pe timp de noapte, somnul în timpul zilei și PAD. Deși am găsit asocieri în studiile observaționale, nu am putut confirma cauzalitatea”, a mai spus Yuan.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

4 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

5 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

6 ore ago

Citeste si: