Categories: Expertul zilei

Dr. Alin Scarlat: ”Ne putem prelungi viața chiar și cu 20 de ani”

Medicina longevității avansează cu pași repezi. Descoperirile din diferite domenii ale medicinei și biologiei, legate de îmbătrânire și de modul de a o opri sau de a o inversa, converg pentru a transforma această ramură într-o medicină preventivă cu adevărat personalizată, care poate revoluționa sănătatea.

Îmbătrânirea a fost recunoscută acum ca fiind o boală. Și este probabil „boala” și cauza principală a tuturor celorlalte afecțiuni care afectează o lume în curs de îmbătrânire. Dacă putem opri sau încetini îmbătrânirea, putem, de asemenea, opri sau încetini consecințele diabetului, atacurilor de cord sau bolii Alzheimer.

Alin Scarlat, un medic prahovean, director al spitalului AS Medica Bucov, a cercetat acest fenomen și a tras câteva concluzii.

“Unul dintre conceptele cheie în medicina longevității este diferența dintre vârsta biologică și vârsta cronologică. Spre deosebire de vârsta cronologică (care măsoară numărul de ani trăiți), vârsta biologică se bazează pe cât de bine funcționează corpul și organele unei persoane. Medicina longevității analizează modalități de a inversa vârsta biologică și de a promova sănătatea generală, astfel încât oamenii să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Scopul medicinei longevității

Scopul medicinei longevității este de a ajuta la înțelegerea procesului de îmbătrânire, a factorilor care contribuie la speranța de viață și de a păstra și îmbunătăți calitatea vieții prin țintirea mecanismelor biologice ale îmbătrânirii și a bolilor legate de vârstă.”

De asemenea, doctorul Alin Scarlat afirmă că depinde de fiecare dintre noi să ducem un stil de viață mai activ și, prin urmare, mai sănătos, cu toate că viața ne aduce din ce în ce mai mult confort și rezolvări rapide și facile.

“Începând de la adulții, tineri până la vârstnici, toate persoanele care sunt proactive în ceea ce privește sănătatea lor pot beneficia de această abordare inovatoare a îngrijirii preventive. În plus, cei care au deja boli sau afecțiuni cronice pot descoperi că încorporarea intervențiilor personalizate în rutina lor îi va ajuta să-și gestioneze mai bine simptomele și să-și îmbunătățească calitatea generală a vieții. În cele din urmă, medicina longevității este concepută pentru a ajuta indivizii să-și controleze propria sănătate și bunăstare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din toate bolile cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune, accident vascular cerebral, precum și 40% din toate diagnosticele de cancer pot fi prevenite printr-un management adecvat al factorilor de risc și prin intervenții în stilul de viață. Mai mult decât atât, în 90% din cazuri, modificările stilului de viață pot bloca factorii genetici care cauzează probleme de sănătate.”

Ne putem prelungi viața cu peste 20 de ani

“Potrivit rezultatelor unor studii care s-au derulat pe mai multe zeci de ani, în multe centre ale lumii s-a demonstrat că bărbații care au adoptat toate obiceiurile corecte ca de stil de viață (dietă sănătoasă, activitate fizică, somn de calitate, gestionarea stresului, comunicare socială, sentimentul de scop etc.) de la vârsta de 40 de ani ar putea trăi în medie cu 24 de ani mai mult decât bărbații care nu au respectat niciunul dintre aceste obiceiuri. Pentru femei, a include toți factori stilului de viață sănătos la vârsta mijlocie a fost asociat cu 21 de ani suplimentari de viață, în comparație cu femeile care nu au niciunul dintre aceste obiceiuri“, precizează medicul internist, care are o experiență în domeniu de peste 40 de ani, Alin Scarlat.

Cercetările sugerează că adoptarea unui stil de viață sănătos este important atât pentru sănătatea publică dar și pentru bunăstarea personală. Cu cât mai devreme se face schimbarea, cu atât mai bine. Și schimbări mici ale stilului de viață adoptate la 40, 50 sau 60 de ani aduc beneficii sigure.

Această idee va fi aprofundată în cartea “Mecanismele îmbătrânirii și posibilități de influențare”, a doctorului Alin Scarlat, carte aflată în curs de apariție, potrivit ObservatorulPh.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

2 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

3 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

3 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

4 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

4 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

5 ore ago

Citeste si: