Categories: Ştiri sănătate

Dr. biol. Violeta Astratinei: În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile

Dr. biol. Violeta Astratinei: În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile.

Evenimentele majore din ultima perioadă – precum pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina – au afectat sistemele de bază ale statelor europene, sănătatea fiind sectorul cel mai vulnerabil. Metodele de prevenție și diagnostic inovatoare, terapiile noi, care oferă beneficii salvatoare pentru pacienți pot avea însă un impact redus într-un sistem medical șubred.

În aceste condiții, ediția de anul acesta a Conferinței Naționale „Inovația în Melanom 2022 – Viața este un drept pentru toți”, care are loc în zilele de 24 și 25 iunie, în București, abordează situația îngrijirii pacienților oncologici în contextul lansării unor programe de reformare a sistemului de sănătate și a planului național de combatere a cancerului.

Dr. biol. Violeta Astratinei: În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc

În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. În anul 2020, aveam 100.000 de mii de cazuri noi și, în același timp, peste 50.000 de morți. Potrivit datelor, putem spune că povara mortalității în România este considerabilă.

Mortalitatea cauzată de cancer, în România, este mai ridicată decât media Uniunii Europene. Acest lucru arată, din păcate, deficiențe de diagnosticare, dar, în același timp, deficiențe în modul în care sunt utilizate tratamentele.

„Diferențele nu ar fi atât de mari dacă vorbim de toate cancerele. Dar dacă luăm cancerele individual, o să observăm că există diferențe între mortalitatea provocată de acel cancer între țările din Vest și țara noastră.

De exemplu, țările nordice au o supraviețuire de 90%. În țara noastră, supraviețuiesc pacienții bolnavi de melanom, și mă refer la cei cu melanom metastatic pentru că aceasta provoacă mortalitate, în jur de 55%”, a declarat Dr. biol. Violeta Astratinei, președintele Asociației Melanom România, în cadrul Conferinței Naționale „Inovația în Melanom 2022 – Viața este un drept pentru toți”.

„Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile, diferențe geografice și socio-economice în accesul la asistența medicală, întâlnim peste tot”, a subliniat dr. Astratinei.

Disparitățile dintre bogați și săraci tind să devină mai mari:

  • 40% sunt la risc de sărăcie și excludere socială
  • între 22-27% sunt la risc de sărăcie absolută
  • unul din 5 români trăiesc în miserie.

În România nu există nici măcar un registru național de cancer

Cheltuim cel mai puțin, dintre țările din UE, pe sănătate, dar ne permitem cheltuieli exagerate pentru servicii spitalicești rămase la un nivel revoltător de scăzut pentru timpurile în care trăim.

Nici în cercetare nu stăm mai bine. Suntem printre țările cu puține tratamente inovatoare, iar din cele aprobate, unele nu ajung la pacienți.

„În aceste condiții, oamenii nu vor ajunge la un medic nici să prevină, nici să diagnosticheze timpuriu și nici să trateze un cancer. Și ne putem închipui de ce. Suntem pe ultimul loc, în ceea ce privește cancerul mamar, de exemplu. Pentru că în melanom nu există nicio prevenție. 40% dintre cancere sunt prevenibile și este păcat să nu folosim această oportunitate pentru a mări rata de vindecare a cancerelor

Suntem printre primele țări din Europa la decesele din cauze evitabile și decesele din cauze tratabile. Dacă nu putem preveni și trata boli tratabile, nu este greu de înțeles că de-abia facem față cancerelor, care în majoritatea cazurilor sunt incurabile în stadiul metastabil”, a subliniat președintele Asociației Melanom România.

O reformă profundă este imposibilă, ținând cont de faptul că în România nu există nici măcar un registru național de cancer, iar reformele de sănătate continuă să fie planificate „în orb”.

Conferinței Naționale „Inovația în Melanom 2022 – Viața este un drept pentru toți”, care are loc în zilele de 24 și 25 iunie este organizată de Asociația Melanom România cu sprijinul MSD, Novartis, Bristol Myers Squibb și Sanofi.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

2 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

2 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

3 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

3 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

4 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

4 ore ago

Citeste si: