Sari la conținut

Dr. biol. Violeta Astratinei: În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile

cancer
Sursa foto: Pixabay

Dr. biol. Violeta Astratinei: În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile.

Evenimentele majore din ultima perioadă – precum pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina – au afectat sistemele de bază ale statelor europene, sănătatea fiind sectorul cel mai vulnerabil. Metodele de prevenție și diagnostic inovatoare, terapiile noi, care oferă beneficii salvatoare pentru pacienți pot avea însă un impact redus într-un sistem medical șubred.

În aceste condiții, ediția de anul acesta a Conferinței Naționale „Inovația în Melanom 2022 – Viața este un drept pentru toți”, care are loc în zilele de 24 și 25 iunie, în București, abordează situația îngrijirii pacienților oncologici în contextul lansării unor programe de reformare a sistemului de sănătate și a planului național de combatere a cancerului.

Dr. biol. Violeta Astratinei: În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc

În România, jumătate din cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. În anul 2020, aveam 100.000 de mii de cazuri noi și, în același timp, peste 50.000 de morți. Potrivit datelor, putem spune că povara mortalității în România este considerabilă.

Mortalitatea cauzată de cancer, în România, este mai ridicată decât media Uniunii Europene. Acest lucru arată, din păcate, deficiențe de diagnosticare, dar, în același timp, deficiențe în modul în care sunt utilizate tratamentele.

„Diferențele nu ar fi atât de mari dacă vorbim de toate cancerele. Dar dacă luăm cancerele individual, o să observăm că există diferențe între mortalitatea provocată de acel cancer între țările din Vest și țara noastră.

De exemplu, țările nordice au o supraviețuire de 90%. În țara noastră, supraviețuiesc pacienții bolnavi de melanom, și mă refer la cei cu melanom metastatic pentru că aceasta provoacă mortalitate, în jur de 55%”, a declarat Dr. biol. Violeta Astratinei, președintele Asociației Melanom România, în cadrul Conferinței Naționale „Inovația în Melanom 2022 – Viața este un drept pentru toți”.

„Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile, diferențe geografice și socio-economice în accesul la asistența medicală, întâlnim peste tot”, a subliniat dr. Astratinei.

Disparitățile dintre bogați și săraci tind să devină mai mari:

  • 40% sunt la risc de sărăcie și excludere socială
  • între 22-27% sunt la risc de sărăcie absolută
  • unul din 5 români trăiesc în miserie.

În România nu există nici măcar un registru național de cancer

Cheltuim cel mai puțin, dintre țările din UE, pe sănătate, dar ne permitem cheltuieli exagerate pentru servicii spitalicești rămase la un nivel revoltător de scăzut pentru timpurile în care trăim.

Nici în cercetare nu stăm mai bine. Suntem printre țările cu puține tratamente inovatoare, iar din cele aprobate, unele nu ajung la pacienți.

„În aceste condiții, oamenii nu vor ajunge la un medic nici să prevină, nici să diagnosticheze timpuriu și nici să trateze un cancer. Și ne putem închipui de ce. Suntem pe ultimul loc, în ceea ce privește cancerul mamar, de exemplu. Pentru că în melanom nu există nicio prevenție. 40% dintre cancere sunt prevenibile și este păcat să nu folosim această oportunitate pentru a mări rata de vindecare a cancerelor

Suntem printre primele țări din Europa la decesele din cauze evitabile și decesele din cauze tratabile. Dacă nu putem preveni și trata boli tratabile, nu este greu de înțeles că de-abia facem față cancerelor, care în majoritatea cazurilor sunt incurabile în stadiul metastabil”, a subliniat președintele Asociației Melanom România.

O reformă profundă este imposibilă, ținând cont de faptul că în România nu există nici măcar un registru național de cancer, iar reformele de sănătate continuă să fie planificate „în orb”.

Conferinței Naționale „Inovația în Melanom 2022 – Viața este un drept pentru toți”, care are loc în zilele de 24 și 25 iunie este organizată de Asociația Melanom România cu sprijinul MSD, Novartis, Bristol Myers Squibb și Sanofi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel