Categories: Expertul zilei

Dr. Monica Pop, avertisment pentru diabetici: Aceste persoane pot dezvolta o afecțiune oftalmologică gravă

Dr. Monica Pop, avertisment pentru diabetici: Aceste persoane pot dezvolta o afecțiune oftalmologică gravă

Dr. Monica Pop, medic oftalmolog, atrage atenția că cei diagnosticați cu diabet pot dezvolta o afecțiune oftalmologică severă. Potrivit medicului, este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pt recuperarea vederii. Este vorba despre retinopatia diabetică.

Ce este retinopatia diabetica?

Persoanele care au diabet prezinta risc de a dezvolta retinopatie diabetica. Nivelul crescut al glucozei în sânge produce afecțiuni ale întregului organism, incluzând vasele mici de la nivelul ochilor, producand microangiopatie. Aceasta afectare vasculara duce în timp la scaderea treptata a vederii, prin acumulari de lichid îi sânge in retină, hemoragii vitreene, dezlipire de retină etc.

Avertisment: Orice pacient DIABETIC TREBUIE să meargă la consult oftalmologic

Iată ce trebuie să facă toate persoanele cu diabet:

„Orice pacient DIABETIC TREBUIE să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pt asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului(nu de când s-a descoperit, de multe ori întîmplător, după ani de evoluție)și este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pt recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacienții să meargă și pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinică de care aparțîn, la „OCHIUL DIABETIC” sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.

Mulți pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut că se documentează. Vin, adesea, în stadii, de multe ori ireversibile!AVEȚI GRIJĂ!”, a scris medicul oftalmolog, Monica Pop, pe pagina sa de socializare.

Unde duc complicațiile diabetului?

„Retinopatia diabetică este o afectiune redutabila care, netratata la timp, poate duce la orbire. Retinopatia diabetica este o boala a vaselor de sange ale ochiului si apare la aproximativ 10 ani de la DEBUTUL DIABETULUI. Atentie, NU de la diagnosticarea lui, care de multe ori este una tardiva deoarece boala este multa vreme asimptomatica.

Astfel, boala apare in general la diabeticii insuficient tratati sau cu raspuns prost la tratament. Pe primul loc se situeaza insa cei care nu respecta regimul alimentar si tratamentul corect al bolii diabetice, avand valori glicemice peste limite maxima admisa.

Din acest motiv se recomanda consult oftalmologic de 2 ori pe an in cazul diabeticului compensat (valorile glicemice sub tratament sunt sub limita maxima) si o data la maximum 3 luni in cazul celor cu valori glicemice mai mari. Recomandarile sunt valabile indiferent daca exista sau nu vreo simptomatologie oftalmologica. Desigur, daca apare vreun simptom oftalmologic de orice fel, pacientul diabetic trebuie sa se prezinte de urgenta la consult oftalmologic.

Complicatiile oftalmologice ale diabetului zaharat (insulino-necesitant sau numai cu tratament oral – tablete – si regim) sunt de mai multe tipuri. Initial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave pana la pierderea vederii. In stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibila. S-au facut insa pasi mari in chirurgia vitreo-retiniana, cu predilectie in stadiile incipiente, medii dar chiar si mai avansate ale retinopatiei diabetice”, a conchide medicul pe blogul personal.

Recent Posts

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

30 de minute ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

60 de minute ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

o oră ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

2 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

2 ore ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

3 ore ago

Citeste si: