Sari la conținut

Dr. Monica Pop, avertisment pentru diabetici: Aceste persoane pot dezvolta o afecțiune oftalmologică gravă

Monica Pop
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Monica Pop, recomandari benefice

Dr. Monica Pop, avertisment pentru diabetici: Aceste persoane pot dezvolta o afecțiune oftalmologică gravă

Dr. Monica Pop, medic oftalmolog, atrage atenția că cei diagnosticați cu diabet pot dezvolta o afecțiune oftalmologică severă. Potrivit medicului, este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pt recuperarea vederii. Este vorba despre retinopatia diabetică.

Ce este retinopatia diabetica?

Persoanele care au diabet prezinta risc de a dezvolta retinopatie diabetica. Nivelul crescut al glucozei în sânge produce afecțiuni ale întregului organism, incluzând vasele mici de la nivelul ochilor, producand microangiopatie. Aceasta afectare vasculara duce în timp la scaderea treptata a vederii, prin acumulari de lichid îi sânge in retină, hemoragii vitreene, dezlipire de retină etc.

Avertisment: Orice pacient DIABETIC TREBUIE să meargă la consult oftalmologic

Iată ce trebuie să facă toate persoanele cu diabet:

„Orice pacient DIABETIC TREBUIE să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pt asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului(nu de când s-a descoperit, de multe ori întîmplător, după ani de evoluție)și este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pt recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacienții să meargă și pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinică de care aparțîn, la „OCHIUL DIABETIC” sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.

Mulți pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut că se documentează. Vin, adesea, în stadii, de multe ori ireversibile!AVEȚI GRIJĂ!”, a scris medicul oftalmolog, Monica Pop, pe pagina sa de socializare.

Unde duc complicațiile diabetului?

„Retinopatia diabetică este o afectiune redutabila care, netratata la timp, poate duce la orbire. Retinopatia diabetica este o boala a vaselor de sange ale ochiului si apare la aproximativ 10 ani de la DEBUTUL DIABETULUI. Atentie, NU de la diagnosticarea lui, care de multe ori este una tardiva deoarece boala este multa vreme asimptomatica.

Astfel, boala apare in general la diabeticii insuficient tratati sau cu raspuns prost la tratament. Pe primul loc se situeaza insa cei care nu respecta regimul alimentar si tratamentul corect al bolii diabetice, avand valori glicemice peste limite maxima admisa.

Din acest motiv se recomanda consult oftalmologic de 2 ori pe an in cazul diabeticului compensat (valorile glicemice sub tratament sunt sub limita maxima) si o data la maximum 3 luni in cazul celor cu valori glicemice mai mari. Recomandarile sunt valabile indiferent daca exista sau nu vreo simptomatologie oftalmologica. Desigur, daca apare vreun simptom oftalmologic de orice fel, pacientul diabetic trebuie sa se prezinte de urgenta la consult oftalmologic.

Complicatiile oftalmologice ale diabetului zaharat (insulino-necesitant sau numai cu tratament oral – tablete – si regim) sunt de mai multe tipuri. Initial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave pana la pierderea vederii. In stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibila. S-au facut insa pasi mari in chirurgia vitreo-retiniana, cu predilectie in stadiile incipiente, medii dar chiar si mai avansate ale retinopatiei diabetice”, a conchide medicul pe blogul personal.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel