Categories: Expertul zilei

Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru români: Mustul poate ucide! Află când și cum devine un pericol

Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru români: Mustul poate ucide! Află când și cum devine un pericol .

Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale, atrag atenția specialiștii. Atunci când mustul fermentează, oamenii trebuie să verifice nivelul oxigenului din încăperea în care intră, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că, în timpul fermentaţiei, mustul produce un gaz toxic pentru organism.

„Intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă”, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit România TV.

Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru români: Mustul poate ucide!

Acesta a explicat ce trebuie să ştiţi când faceţi vin, pentru a nu vă pune viaţa în pericol:

  • Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
  • Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
  • Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
  • Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.

Simptomele pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.

Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.

Pacienţii afectați pot avea de nevoie de manevre resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii, așa că cel mai bine e să-i duceți urgent la spital sau să chemați salvarea.

Atenție! Niciodată:

Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă

Reţineţi:

  1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
  2. Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
  3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
  4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
  5. Salvatorul poate deveni uşor o victimă.
  6. Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

Recent Posts

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare: Oamenii să fie atenți

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…

9 minute ago

Ce pot mânca de Paște diabeticii. Medic: Se pot bucura de răsfățuri de sărbători fără a-și pune sănătatea în pericol

Ce pot mânca de Paște cei diagnosticați cu diabet. Un medic spune că „se pot…

39 de minute ago

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

o oră ago

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…

2 ore ago

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratați

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l…

2 ore ago

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Ce trebuie să conțină

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Atunci când te pregătești să pleci în vacanță,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic