Categories: Ştiri sănătate

Dr. Vlad Ciurea, despre Ziua Mondială a Creierului: „O temă care să ne facă mai conștienți de suferințele creierului”. Cum îl menții sănătos și activ?

Ziua Mondială a Creierului este celebrată, anual, pe data de 22 iulie. În fiecare an se alege o temă pentru această zi, o temă care să ne facă mai conștienți de importanța acestui organ, precum și suferințele mai puțin cunoscute ale acestuia, susține Dr. Vlad Ciurea, neurochirurg.

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este renumit în România pentru cunoștințele sale despre acest organ complex. Adesea, Dr. Vlad Ciurea împărtășește informații despre cum menținem sănătatea creierului, cât de important este rolul său pentru întreg organismul și pentru sănătatea generală.

Cu ocazia acestei zile speciale, el vorbește pentru România Liberă despre ce înseamnă această celebrare, ce teme implică și, de asemenea, care este scopul inițiativei.

Ziua Mondială a Creierului. Care este tema anului 2021?

Tema acestui an, 2021, este „Stop sclerozei multiple”.

La nivel internațional se transmit comunicări, statistici și mesaje legate de acest subiect, tocmai pentru a crește gradul de conștientizare globală asupra acestei teribile maladii. La fiecare cinci minute, cineva primește diagnosticul de scleroză multiplă, deci urgența acestei chestiuni este evidentă. Este un diagnostic care schimbă viața pacientului și a celor din jurul lui, pentru că efectele variază de la afectarea cognitivă la dizabilitatea fizică semnificativă. Diagnosticul precoce și accesul la tratamente de modificare a bolii sunt vitale pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului și oprirea semnificativă a progresului bolii.

Peste 2,8 milioane de oameni de toate vârstele trăiesc cu scleroză multiplă (S.M.) în întreaga lume și fiecare dintre acei oameni are o poveste, prieteni, familie și vise – este mesajul celor de la Federația Mondială de Neurologie. De aceea, este important să prevenim, să mergem la control la orice semn: scleroza multiplă prezintă un sortiment larg de simptome, inclusiv oboseală, durere, probleme de vedere, probleme de coordonare și mobilitate, precum și probleme cognitive și emoționale.

Diagnosticul pus la timp, devreme, poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului și a celor din jur”, afirmă neurochirurgul.

Trebuie să avem grijă de creier!

„Statisticile arată că frecvența bolilor creierului a crescut în anii din urmă. Din păcate, stresul, mâncarea de tip fast-food, cafeaua în doze exagerate, fumatul, drogurile de orice fel, somnul neregulat, lipsa hidratării, avalanșa informațională nefiltrată de excese, raportul greșit dintre capacitățile noastre și îndeplinirea viselor proprii lasă urme. Așa cum șederea îndelungată la calculator afectează ochii și coloana vertebrală, dependența de acest instrument altminteri extrem de util creează probleme și la nivel cerebral.

Orice abuz duce la probleme de sănătate! Dar dacă ne doare stomacul sau ficatul sau avem febră, mergem la medic. Dar dacă ne doare capul, ajungem la medic mai târziu. Suntem obișnuiți să luăm o pastilă de durere și, de multe ori, durerea trece. Dar cauza durerii nu a fost identificată în aceste situații și este foarte greu să ne dăm seama că am putea fi afectați de o boală gravă a creierului, boală care se insinuează mai discret în organism și de multe ori ajungem la un consult târziu sau prea târziu.

Este foarte important atunci când simțim că ceva nu este în regulă să mergem la medic. Sigur, pot fi alarme false, dar și pe acestea tot un medic le identifică.

Pe de altă parte, este extrem de important să avem grijă de creier așa cum avem grijă de orice alt organ al corpului nostru. Creierul are nevoile, plăcerile și bucuriile sale. Am mai spus aceste lucruri, dar îmi face plăcere să le repet. Astfel, dormiți fără telefonul mobil pe noptieră. Culcați-vă relativ devreme și treziți-vă dimineața devreme. Deschideți ferestrele, indiferent de vremea de afară, și respirați aer curat. Beți un pahar cu apă plată. Faceți câteva exerciții de înviorare. Priviți peisajul pe fereastră, creierul iubește culorile, și ascultați muzică, o melodie care vă place. După ce vă faceți toaleta, luați micul dejun și nu evitați legumele și fructele. Mâncați puțin și cât mai sănătos. Evitați alcoolul și fumatul. Luați ultima masă în jurul orelor 18-19. Limitați-vă accesul la știri, nu trebuie urmărit tot, toată ziua. Mergeți la teatru, vedeți filme și citiți cărți. Creierul iubește toate aceste daruri pe care vi le faceți vouă înșivă și care sunt extrem de la îndemână pentru fiecare.

Închei aceste rânduri adăugând încă un îndemn: vaccinați-vă împotriva COVID-19! Acest coronavirus este extrem de perfid, iar oamenii care au suferințe cronice sunt extrem de vulnerabili în fața sa. Acum lucrurile au mai revenit la normal, dar oamenii de știință avertizează că un al patrulea val de COVID-19 este pe cale să atace din nou. Stă în puterea noastră să fim raționali și să ne pregătim de această potențială nouă confruntare. Vă doresc tuturor multă sănătate!”, adaugă Dr. Vlad Ciurea.

 

Recent Posts

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

25 de minute ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

55 de minute ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

o oră ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

2 ore ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 ore ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

3 ore ago

Citeste si: