vineri, august 19, 2022

Ziua Mondială a Creierului este celebrată, anual, pe data de 22 iulie. În fiecare an se alege o temă pentru această zi, o temă care să ne facă mai conștienți de importanța acestui organ, precum și suferințele mai puțin cunoscute ale acestuia, susține Dr. Vlad Ciurea, neurochirurg.

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este renumit în România pentru cunoștințele sale despre acest organ complex. Adesea, Dr. Vlad Ciurea împărtășește informații despre cum menținem sănătatea creierului, cât de important este rolul său pentru întreg organismul și pentru sănătatea generală.

Te-ar mai interesa: Activitatea simplă care reduce riscul de atac de c...

Cu ocazia acestei zile speciale, el vorbește pentru România Liberă despre ce înseamnă această celebrare, ce teme implică și, de asemenea, care este scopul inițiativei.

Ziua Mondială a Creierului. Care este tema anului 2021?

Tema acestui an, 2021, este „Stop sclerozei multiple”.

La nivel internațional se transmit comunicări, statistici și mesaje legate de acest subiect, tocmai pentru a crește gradul de conștientizare globală asupra acestei teribile maladii. La fiecare cinci minute, cineva primește diagnosticul de scleroză multiplă, deci urgența acestei chestiuni este evidentă. Este un diagnostic care schimbă viața pacientului și a celor din jurul lui, pentru că efectele variază de la afectarea cognitivă la dizabilitatea fizică semnificativă. Diagnosticul precoce și accesul la tratamente de modificare a bolii sunt vitale pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului și oprirea semnificativă a progresului bolii.

Te-ar mai interesa: Doamnelor, aceste exerciții să NU vă lipsească din...

Peste 2,8 milioane de oameni de toate vârstele trăiesc cu scleroză multiplă (S.M.) în întreaga lume și fiecare dintre acei oameni are o poveste, prieteni, familie și vise – este mesajul celor de la Federația Mondială de Neurologie. De aceea, este important să prevenim, să mergem la control la orice semn: scleroza multiplă prezintă un sortiment larg de simptome, inclusiv oboseală, durere, probleme de vedere, probleme de coordonare și mobilitate, precum și probleme cognitive și emoționale.

Te-ar mai interesa: Țara în care tinerii sunt îndemnați să bea mai mul...

Diagnosticul pus la timp, devreme, poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului și a celor din jur”, afirmă neurochirurgul.

Trebuie să avem grijă de creier!

„Statisticile arată că frecvența bolilor creierului a crescut în anii din urmă. Din păcate, stresul, mâncarea de tip fast-food, cafeaua în doze exagerate, fumatul, drogurile de orice fel, somnul neregulat, lipsa hidratării, avalanșa informațională nefiltrată de excese, raportul greșit dintre capacitățile noastre și îndeplinirea viselor proprii lasă urme. Așa cum șederea îndelungată la calculator afectează ochii și coloana vertebrală, dependența de acest instrument altminteri extrem de util creează probleme și la nivel cerebral.

Te-ar mai interesa: Semne de cancer de colon pe care trebuie să le urm...

Orice abuz duce la probleme de sănătate! Dar dacă ne doare stomacul sau ficatul sau avem febră, mergem la medic. Dar dacă ne doare capul, ajungem la medic mai târziu. Suntem obișnuiți să luăm o pastilă de durere și, de multe ori, durerea trece. Dar cauza durerii nu a fost identificată în aceste situații și este foarte greu să ne dăm seama că am putea fi afectați de o boală gravă a creierului, boală care se insinuează mai discret în organism și de multe ori ajungem la un consult târziu sau prea târziu.

Te-ar mai interesa: Tot mai mulți copii, afectați de un nou virus. Iat...

Este foarte important atunci când simțim că ceva nu este în regulă să mergem la medic. Sigur, pot fi alarme false, dar și pe acestea tot un medic le identifică.

Pe de altă parte, este extrem de important să avem grijă de creier așa cum avem grijă de orice alt organ al corpului nostru. Creierul are nevoile, plăcerile și bucuriile sale. Am mai spus aceste lucruri, dar îmi face plăcere să le repet. Astfel, dormiți fără telefonul mobil pe noptieră. Culcați-vă relativ devreme și treziți-vă dimineața devreme. Deschideți ferestrele, indiferent de vremea de afară, și respirați aer curat. Beți un pahar cu apă plată. Faceți câteva exerciții de înviorare. Priviți peisajul pe fereastră, creierul iubește culorile, și ascultați muzică, o melodie care vă place. După ce vă faceți toaleta, luați micul dejun și nu evitați legumele și fructele. Mâncați puțin și cât mai sănătos. Evitați alcoolul și fumatul. Luați ultima masă în jurul orelor 18-19. Limitați-vă accesul la știri, nu trebuie urmărit tot, toată ziua. Mergeți la teatru, vedeți filme și citiți cărți. Creierul iubește toate aceste daruri pe care vi le faceți vouă înșivă și care sunt extrem de la îndemână pentru fiecare.

Închei aceste rânduri adăugând încă un îndemn: vaccinați-vă împotriva COVID-19! Acest coronavirus este extrem de perfid, iar oamenii care au suferințe cronice sunt extrem de vulnerabili în fața sa. Acum lucrurile au mai revenit la normal, dar oamenii de știință avertizează că un al patrulea val de COVID-19 este pe cale să atace din nou. Stă în puterea noastră să fim raționali și să ne pregătim de această potențială nouă confruntare. Vă doresc tuturor multă sănătate!”, adaugă Dr. Vlad Ciurea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private