Categories: Ştiri sănătate

E chiar mai rău decât fumatul! Obiceiul care provoacă daune severe în ADN

E chiar mai rău decât fumatul! Țigările electronice, consdiderate inițial drept o alternativă „mai sănătoasă” la produsele din tutun de fumat, provoacă, de fapt, chiar mai multe daune ADN decât fumatul obișnuit.

Cercetările arată că atât vapatul, cât și fumatul pot duce la aceleași boli. Recent, un grup de cercetători de la Keck School of Medicine din California spun pentru prima dată că vaporatorii și fumătorii au niveluri similare de deteriorare a ADN-ului.

„Pentru prima dată, am arătat că cu cât vaporatorii au folosit mai mult țigări electronice și cu cât le-au folosit mai mult timp, cu atât au avut loc mai multe daune ADN-ului în celulele lor orale.

Același model s-a păstrat la fumători”, spune autorul principal Ahmad Besarantinia, profesor de cercetare privind populația și științele sănătății publice la Keck School of Medicine , într-un comunicat universitar.

E chiar mai rău decât fumatul! Obiceiul care provoacă daune severe în ADN

Studiul, publicat în Nicotine & Tobacco Research, se bazează pe cercetările anterioare efectuate de Besaratinia și echipa sa, care au arătat că vapingul are o legătură cu modificări genetice, precum și cu alte modificări biologice care duc la boli.

Pentru a aprofunda acest lucru, echipa a recrutat 72 de adulți sănătoși și i-a împărțit în trei grupuri – potrivindu-i după vârstă, rasă și sex. Cercetătorii i-au împărțit în vaporatori actuali (care nu au fumat niciodată), fumători actuali (care nu au vapat niciodată) și oameni care nu au încercat niciodată niciunul dintre obiceiuri.

Ei au folosit chestionare și interviuri detaliate pentru a verifica istoricul fiecărui participant, precum și teste biochimice pentru a se asigura că orice descoperire ar putea fi atribuită fie vaporării, fie fumatului.

„Am conceput studiul nostru pentru a evidenția efectele vapatului la utilizatorii de țigări electronice care nu au fost nici fumători de țigări, nici utilizatori duali în niciun moment al vieții lor”, explică Besaratinia.

Echipa a colectat, de asemenea, date despre cât de des și pentru cât timp participanții au fumat sau vaporizat. Printre vaporatori, au înregistrat ce dispozitive și arome au folosit participanții.

Autorii studiului au colectat apoi probe de celule epiteliale pentru analiză din gura fiecărui participant, pentru a testa deteriorarea anumitor gene.

Rezultatele arată că deteriorarea ADN-ului a fost de 2,6 ori mai mare la vapoare și de 2,2 ori mai mare la fumători, comparativ cu cea a neutilizatorilor. 

Descoperiri importante pentru sănătatea publică

Echipa a descoperit, de asemenea, că vaporizatoarele cu aromă dulce au avut o asociere cu cele mai înalte niveluri de deteriorare a ADN-ului, urmate de arome de mentă și fructe.

Aceste descoperiri sunt incredibil de importante pentru sănătatea publică, având în vedere că țigările electronice sunt populare atât în rândul adolescenților, cât și al adulților tineri.

Cercetătorii susțin că ar trebui să existe mesaje mai transparente despre pericolele țigărilor electronice, sau cel puțin despre cum acestea nu sunt mai sănătoase decât țigările din tutun.

Besarantinia și echipa așteaptă să reproducă descoperirile lor cu o dimensiune mai mare a eșantionului. Ei intenționează, de asemenea, să studieze și alte efecte biologice care provin din deteriorarea ADN-ului.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra