Din cuprinsul articolului
Un studiu recent, realizat de cercetători din Japonia, arată că vitamina C nu se limitează doar la a proteja pielea, ci are şi capacitatea de a o regenera, prin activarea unor gene esenţiale pentru refacerea epidermei.
Aproximativ 90% dintre celulele din acest strat sunt keratinocite, care se formează în straturile mai profunde ale epidermei şi migrează spre suprafaţă, formând bariera protectoare a pielii. Pentru a combate efectele îmbătrânirii asupra pielii, numeroase studii au subliniat beneficiile vitaminei C, binecunoscută pentru rolul său în sănătatea pielii şi proprietăţile sale antioxidante.
Ajută la îngroşarea pielii
Pentru a investiga modul în care vitamina C afectează regenerarea pielii, echipa a folosit modele epidermice umane echivalente, cultivate în laborator, care imită foarte bine pielea umană reală.
În aceste modele, celulele pielii sunt expuse la aer la suprafaţă şi primesc nutrienţi prin partea inferioară, printr-un mediu lichid nutritiv, imitând felul în care pielea umană este alimentată de vasele de sânge aflate în profunzime, în timp ce rămâne în contact direct cu mediul extern.
Cercetătorii au aplicat vitamina C în concentraţii de 1,0 şi 0,1 mM, niveluri comparabile cu cele transportate în mod obişnuit din sânge în epidermă. Evaluând efectul după şapte zile, au constatat că pielea tratată cu vitamina C a prezentat un strat celular epidermic mai gros, fără a afecta semnificativ stratul cornos (stratul exterior format din celule moarte).

Susţine demetilarea ADN-ului
Studiul a arătat că vitamina C ajută celulele pielii să crească prin reactivarea genelor asociate cu proliferarea celulară. Aceasta acţionează prin promovarea eliminării grupărilor metil din ADN, într-un proces numit demetilarea ADN-ului.
Când ADN-ul este metilat, grupările metil se leagă de bazele citozinei, ceea ce poate împiedica transcrierea ADN-ului, inhibând astfel activitatea genelor. În schimb, prin promovarea demetilării ADN-ului, vitamina C stimulează exprimarea genelor şi ajută celulele să crească, să se înmulţească şi să se diferenţieze.
Cercetătorii au identificat peste 10.000 de regiuni din ADN-ul celulelor pielii tratate cu vitamina C în care activitatea genelor a fost crescută, prin eliminarea unor blocaje chimice care le ţineau inactive, şi au constatat că exprimarea a 12 gene esenţiale pentru proliferarea celulară a crescut de la 1,6 până la 75,2 ori faţă de nivelul iniţial.
Aceste descoperiri arată cum vitamina C promovează reînnoirea pielii prin declanşarea unor căi genetice implicate în creştere şi reparare. Experţii susţin că aportul vitaminic poate fi deosebit de util în special pentru vârstnici.