Categories: Ştiri sănătate

Europa: 24 de țări au programe de screening pentru cancerul de sân

Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa. Aproape 384.000 de cazuri noi și peste 97.000 de decese au avut loc în 2022. Un sfert din cazurile de cancer de sân pot fi prevenite.

Programele de screening sunt eficiente în prevenirea deceselor cauzate de cancer, iar studiile au arătat o reducere cu 34% a deceselor specifice cancerului de sân în urma implementării acestora.

Europa: 24 de țări au programe de screening pentru cancerul de sân

Dovezi recente sugerează că, dacă acoperirea programelor de screening ar ajunge la 100% din femeile eligibile, s-ar putea evita încă 20-29% din decesele cauzate de cancer. Programele pentru screening oferă, de asemenea, o oportunitate pentru alte acțiuni de promovare a sănătății.

Un raport emis de Eurostat în 3 noiembrie arată că, în 2021, primele trei țări cu cele mai mari rate de depistare a cancerului de sân pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care au făcut o mamografie în ultimii doi ani, au fost țările nordice ale UE: Danemarca (83,0%), Finlanda (82,2%) și Suedia (80,0%). De menționat că datele pentru România, Grecia, Spania și Portugalia nu sunt disponibile.

România ocupă un nedorit loc 1 în ceea ce privește femile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care au declarat că nu au avut niciodată o mamografie, în funcție de nivelul de educație (2019).

În România nu s-a implementat un program de screening pentru cancerul de sân. Potrivit unui studiu al Deloitte, dacă s-ar implementa, mortalitatea cauzată de acest tip de boală ar scădea cu 10%, deși numărul de noi cazuri de cancer de sân ar crește cu peste 50%, datorită diagnosticării suplimentare, dar mai precoce.

În Europa, femeile eligibile, cu un nivel de educație mai scăzut, au declarat că au participat mai rar la examinările mamare cu raze X decât femeile eligibile cu un nivel de educație mai ridicat.

În 2019, diferența în ceea ce privește examinarea auto-raportată între femeile cu cel mai înalt și cel mai scăzut nivel de educație a fost de până la 35 puncte procentuale în unele țări.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: