Sari la conținut

Europa: 24 de țări au programe de screening pentru cancerul de sân

mamografie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Analize pentru diagnosticarea cancerului de sân

Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa. Aproape 384.000 de cazuri noi și peste 97.000 de decese au avut loc în 2022. Un sfert din cazurile de cancer de sân pot fi prevenite.

Programele de screening sunt eficiente în prevenirea deceselor cauzate de cancer, iar studiile au arătat o reducere cu 34% a deceselor specifice cancerului de sân în urma implementării acestora.

Europa: 24 de țări au programe de screening pentru cancerul de sân

Dovezi recente sugerează că, dacă acoperirea programelor de screening ar ajunge la 100% din femeile eligibile, s-ar putea evita încă 20-29% din decesele cauzate de cancer. Programele pentru screening oferă, de asemenea, o oportunitate pentru alte acțiuni de promovare a sănătății.

Un raport emis de Eurostat în 3 noiembrie arată că, în 2021, primele trei țări cu cele mai mari rate de depistare a cancerului de sân pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care au făcut o mamografie în ultimii doi ani, au fost țările nordice ale UE: Danemarca (83,0%), Finlanda (82,2%) și Suedia (80,0%). De menționat că datele pentru România, Grecia, Spania și Portugalia nu sunt disponibile.

România ocupă un nedorit loc 1 în ceea ce privește femile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care au declarat că nu au avut niciodată o mamografie, în funcție de nivelul de educație (2019).

În România nu s-a implementat un program de screening pentru cancerul de sân. Potrivit unui studiu al Deloitte, dacă s-ar implementa, mortalitatea cauzată de acest tip de boală ar scădea cu 10%, deși numărul de noi cazuri de cancer de sân ar crește cu peste 50%, datorită diagnosticării suplimentare, dar mai precoce.

În Europa, femeile eligibile, cu un nivel de educație mai scăzut, au declarat că au participat mai rar la examinările mamare cu raze X decât femeile eligibile cu un nivel de educație mai ridicat.

În 2019, diferența în ceea ce privește examinarea auto-raportată între femeile cu cel mai înalt și cel mai scăzut nivel de educație a fost de până la 35 puncte procentuale în unele țări.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel