Evitați amestecarea ibuprofenului cu ACEST medicament comun. Risc de insuficiență renală!

Combinația de medicamente cu risc de insuficiență renală. Fie e că evorba de durreri cauzate de crampe menstruale, de dureri musculare sau de dureri de cap puternice, multe femei apelează la medicamente pentru ameliorarea durerii fără prescripție medicală.

Conform cercetărilor actualizate din 2023 publicate în Biblioteca Națională de Medicină, ibuprofenul este antiinflamatorul nesteroidian (AINS), cel mai fracvent utilizat la nivel global. Medicamentul funcționează prin atenuarea durerii celulare și a răspunsurilor inflamatorii ale corpului.

Ibuprofen. Efecte secundare

Specialiștii atarg însă atenția asupra faptului că dacaă ibuprofenul poate fi achiziționat fără prescripție medicală, nu înseamnă că nu poate produce posibile efecte secundare. Efecte adverse mai ușoare pot include:

  • constipație,
  • amețeli,
  • balonare,
  • gaze.

În cazuri mai severe, utilizarea ibuprofenului poate provoca:

  • dificultăți de respirație,
  • o frecvență cardiacă accelerată,
  • piele palidă,
  • o erupție cutanată,
  • numeroase alte reacții adverse potențial grave, în special în cazul unei reacții alergice.

Pe lângă faptul că are potențiale efecte adverse, ibuprofenul poate interacționa negativ și cu alte medicamente. Acesta include un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a reduce balonarea prin eliminarea organismului de excesul de lichid: diureticele.

Combinația de medicamente cu riscuri pentru sănătatea rinichilor

În timp ce diureticele utilizate în scopuri de balonare pot fi adesea achiziționate fără prescripție medicală, diureticele eliberate pe bază de rețetă sunt folosite pentru a ajuta la gestionarea hipertensiunii arteriale, printre alte afecțiuni de sănătate. Cu toate acestea, atunci când sunt luate împreună cu ibuprofen, pot avea un impact negativ asupra funcției rinichilor.

Cercetarea din 2010 publicată în revista științifică Pharmaceuticals subliniază modul în care adulții în vârstă, în special cei cu afecțiuni cum ar fi boala renală cronică sau ciroza hepatică, care iau, de asemenea, o combinație de medicamente, inclusiv anumite medicamente antihipertensive, diuretice și AINS, pot fi la un nivel scăzut. risc crescut de insuficiență renală.

Un studiu din 2022 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Waterloo și publicat în Mathematical Biosciences a dezvăluit descoperiri similare. Folosind simulări digitale, echipa de studiu a stabilit că persoanele care utilizează inhibitori ai sistemului renină-angiotensină (RSA) (un tip de medicament pentru tensiunea arterială) și diuretice ar trebui să aibă grijă să ia ibuprofen, deoarece poate crește riscul acestor pacienți de leziuni renale potențial permanente.

„Nu este că toți cei care se întâmplă să ia această combinație de medicamente vor avea probleme”, a declarat profesorul și cercetătorul din studiu Anita Layton, prin Science Daily. „Dar cercetările arată că este o problemă suficientă pentru care ar trebui să fii prudent”.

Deshidratarea de la diuretice, factor de risc pentru afectarea rinichilor

Cercetătorii studiului din 2022 au descris această combinație de medicamente cu trei căi de inhibitori ai RSA, diuretice și ibuprofen ca un „triplu zgomot”. Ei au explicat că, deoarece diureticele și inhibitorii RSA elimină excesul de apă din organism, acest lucru poate alimenta deshidratarea.

Lipsa de hidratare este o contribuție majoră la cazurile de leziuni renale acute, care apare la aproximativ 0,88% până la 22% dintre pacienții care iau toate cele trei medicamente.

Adăugarea unui AINS peste aceste medicamente diminuează capacitatea organismului de a reacționa la epuizarea excesivă a lichidelor. Din acest motiv, cercetătorii au subliniat importanța pacienților care iau aceste medicamente pentru a ajunge alternativ la acetaminofen pentru ameliorarea temporară a durerii.

Mai mult, este important să ne amintim că pacienții care pot lua ibuprofen doar din motive de sănătate pot fi autorizați să facă acest lucru sub supraveghere medicală, în timp ce sănătatea rinichilor lor este monitorizată mai îndeaproape.

Recent Posts

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

4 minute ago

Andrei Caramitru: „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net, e doar eșecul tău”

Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…

34 de minute ago

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

o oră ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

2 ore ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

2 ore ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

2 ore ago

Citeste si: