Sari la conținut

Simptome ale bolii cronice „tăcute”, fără tratament și care afectează milioane de oameni

Boala Lupus
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii lupus

Simptome ale bolii cronice „tăcute”, fără tratament. O boală sau o tulburare autoimună este caracterizată printr-o agresare a propriului organism de către sistemul imunitar.

Tulburarea autoimună care face ca sistemul imunitar al corpului să se întoarcă asupra lui însuși și începe să atace și să distrugă celulele sănătoase.

O astfel de boală este Lupusul, o afecțiune care afectează sistemul imunitar. Cu simptome precum epuizare extremă, dureri articulare și musculare și erupții cutanate, erupțiile bruște pot împiedica oamenii să facă sarcini simple de zi cu zi.

Lupusul este o tulburare autoimună care face ca sistemul imunitar al organismului să se întoarcă asupra lui însuși și să înceapă să atace și să distrugă celulele sănătoase. Este o boală care poate pune viața în pericol dacă este lăsată nediagnosticată. În cazul în care progresează fără tratament, pot apărea leziuni ale inimii, rinichilor, plămânilor sau creierului.

13 semne că ai putea avea lupus, boala fără tratament

  1. Durerea musculară și articulară afectează majoritatea persoanelor cu lupus. Este posibil să aveți dureri și umflături la nivelul gâtului, coapselor, umerilor și brațelor.
  2. Unii oameni experimentează căderea părului, iar petele chelie sunt frecvente.
  3. O febră mai mare de 37,7 grade Celsiust afectează multe persoane cu lupus, care este adesea cauzată de inflamație sau infecție.
  4. Oboseala ar putea fi un semn de anemie, o afecțiune care se întâmplă atunci când corpul tău nu are celule roșii din sânge pentru a transporta oxigen în tot corpul.
  5. Unii oameni cu lupus raportează probleme legate de uitare sau confuzie.
  6. Erupțiile pot apărea pe orice parte a corpului expusă la soare, cum ar fi fața, brațele și mâinile. Un semn comun al lupusului este o erupție roșie, în formă de fluture, pe nas și obraji.
  7. Ulcerele apar de obicei pe cerul gurii, pe gingii, pe obraji sau pe buze.
  8. Lupusul poate declanșa inflamația în mucoasa plămânilor care provoacă dureri în piept atunci când respiră profund.
  9. Majoritatea persoanelor cu lupus sunt sensibile la lumină, care poate provoca erupții cutanate, febră, oboseală sau dureri articulare.
  10. Jumatate dintre persoanele cu lupus au probleme cu rinichii si sufera de crestere in greutate, glezne umflate si hipertensiune arteriala.
  11. Persoanele cu lupus se pot simți obosite sau epuizate chiar și atunci când au dormit bine.
  12. Este posibil să aveți un risc mai mare de coagulare a sângelui.
  13. Pacienții pot avea ochi uscati, inflamații ale ochilor și erupții cutanate pe pleoape.

Diagnostic și tratament pentru Lupus

Potrivit NHS, lupusul nu este întotdeauna ușor de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi similare cu alte afecțiuni. Un medic de familie va face de obicei niște analize de sânge. El poate diagnostica lupusul dacă testele arată că aveți niveluri ridicate ale unui anumit tip de anticorpi și aveți, de asemenea, simptomele tipice ale lupusului.

Este posibil să fiți îndrumat pentru radiografii și scanări ale inimii, rinichilor și altor organe dacă medicul consideră că acestea ar putea fi afectate.

În prezent, nu există un remediu pentru lupus, dar simptomele pot fi adesea tratate cu medicamente care reduc inflamația din organism, cum ar fi steroizii. Potrivit doctorului Miriam Stoppard, lupusul este de șase ori mai frecvent la femei decât la bărbați, dezvoltându-se de obicei între 20 și 50 de ani.

„Simptomele lupusului variază foarte mult între bolnavi, deoarece diferite organe pot fi afectate la diferiți oameni, variind de la ușoare și intermitente la severe și care pun viața în pericol.

În prezent, nu există nici un tratament, dar poate fi controlat cu medicamente și majoritatea oamenilor duc o viață activă, normală. Tratamentul include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, steroizi și imunosupresoare”, a declarat dr. Stoppard, potrivit The Mirror.

Dacă lupusul este confirmat, vi se va sfătui să faceți controale și analize regulate, cum ar fi teste de sânge pentru a verifica anemie și teste de urină pentru a verifica problemele renale.

Tratamentul pe care îl puteți avea pentru lupus include:

  • medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul
  • hidroxiclorochina pentru oboseală și probleme ale pielii și articulațiilor
  • tablete cu steroizi, injecții și creme pentru inflamația rinichilor și erupții cutanate

Medicamentele imunosupresoare sau biologice sunt uneori folosite pentru a trata lupusul sever. Ele ajută la calmarea sau controlul sistemului imunitar al corpului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel