Expert: Acestea sunt alimentele care cresc riscul de a dezvolta depresie

Un nou studiu realizat de oamenii de știință australieni confirmă legătura dintre dietele bogate în alimente ultraprocesate și un risc crescut de depresie.

Cei care consumă mai mult de 30% de alimente procesate prezintă un risc crescut de depresie. Important este însă faptul că această categorie include acum multe alimente diferite, de la prăjituri și mâncăruri sau gustări gata preparate, până la sucuri și alimente teoretic mai sănătoase, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, deserturile cu iaurt și sucurile dietetice.

Dr. Melissa Lane de la Centrul pentru alimentație și starea de spirit al Universității Deakin, în colaborare cu Dr. Priscila Machado de la Institutul de Activitate Fizică și Nutriție (IPAN) al aceleiași universități și cu profesorul asociat Allison Hodge de la Cancer Council Victoria, au examinat posibilele legături dintre consumul de alimente foarte procesate și depresie la peste 23.000 de australieni care au participat la Melbourne Collaborative Cohort Study.

Medicamente pentru depresie și anxietate

Participanții la studiu nu luau niciun medicament pentru depresie și anxietate și au fost urmăriți pe o perioadă de 15 ani.

S-a constatat că cei care consumau cele mai multe alimente foarte procesate se confruntau cu un risc de depresie cu aproximativ 23% mai mare, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin astfel de alimente.

„Chiar și după ce au fost luați în considerare factori precum fumatul, nivelul mai scăzut de educație, venitul și nivelul de activitate fizică, constatările au arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de depresie”, subliniază Lane .

Tulburări mentale, o problemă majoră de sănătate

„Având în vedere că depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale la nivel mondial și o problemă majoră de sănătate, care afectează toate aspectele vieții unei persoane, sperăm că acest studiu va contribui la promovarea bunăstării mentale și va ghida eforturile de prevenire sau de reducere a prevalenței, dezvoltării și severității simptomelor depresive în comunitate”, conchide el.

Recent Posts

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

29 de minute ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

59 de minute ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

o oră ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

2 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

2 ore ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

3 ore ago

Citeste si: