Din cuprinsul articolului
Un nou studiu realizat de oamenii de știință australieni confirmă legătura dintre dietele bogate în alimente ultraprocesate și un risc crescut de depresie.
Cei care consumă mai mult de 30% de alimente procesate prezintă un risc crescut de depresie. Important este însă faptul că această categorie include acum multe alimente diferite, de la prăjituri și mâncăruri sau gustări gata preparate, până la sucuri și alimente teoretic mai sănătoase, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, deserturile cu iaurt și sucurile dietetice.
Dr. Melissa Lane de la Centrul pentru alimentație și starea de spirit al Universității Deakin, în colaborare cu Dr. Priscila Machado de la Institutul de Activitate Fizică și Nutriție (IPAN) al aceleiași universități și cu profesorul asociat Allison Hodge de la Cancer Council Victoria, au examinat posibilele legături dintre consumul de alimente foarte procesate și depresie la peste 23.000 de australieni care au participat la Melbourne Collaborative Cohort Study.
Participanții la studiu nu luau niciun medicament pentru depresie și anxietate și au fost urmăriți pe o perioadă de 15 ani.
S-a constatat că cei care consumau cele mai multe alimente foarte procesate se confruntau cu un risc de depresie cu aproximativ 23% mai mare, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin astfel de alimente.
„Chiar și după ce au fost luați în considerare factori precum fumatul, nivelul mai scăzut de educație, venitul și nivelul de activitate fizică, constatările au arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de depresie”, subliniază Lane .
„Având în vedere că depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale la nivel mondial și o problemă majoră de sănătate, care afectează toate aspectele vieții unei persoane, sperăm că acest studiu va contribui la promovarea bunăstării mentale și va ghida eforturile de prevenire sau de reducere a prevalenței, dezvoltării și severității simptomelor depresive în comunitate”, conchide el.
Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…
Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…
Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…
Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…
Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…
În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…