marți, mai 30, 2023

Un nou studiu realizat de oamenii de știință australieni confirmă legătura dintre dietele bogate în alimente ultraprocesate și un risc crescut de depresie.

Cei care consumă mai mult de 30% de alimente procesate prezintă un risc crescut de depresie. Important este însă faptul că această categorie include acum multe alimente diferite, de la prăjituri și mâncăruri sau gustări gata preparate, până la sucuri și alimente teoretic mai sănătoase, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, deserturile cu iaurt și sucurile dietetice.

Te-ar mai interesa: Camera Deputaților amână să voteze proiectul de le...

Dr. Melissa Lane de la Centrul pentru alimentație și starea de spirit al Universității Deakin, în colaborare cu Dr. Priscila Machado de la Institutul de Activitate Fizică și Nutriție (IPAN) al aceleiași universități și cu profesorul asociat Allison Hodge de la Cancer Council Victoria, au examinat posibilele legături dintre consumul de alimente foarte procesate și depresie la peste 23.000 de australieni care au participat la Melbourne Collaborative Cohort Study.

Medicamente pentru depresie și anxietate

Participanții la studiu nu luau niciun medicament pentru depresie și anxietate și au fost urmăriți pe o perioadă de 15 ani.

Te-ar mai interesa: Remedii pentru funcția hepatică. Terapeut: ”Mămăli...

S-a constatat că cei care consumau cele mai multe alimente foarte procesate se confruntau cu un risc de depresie cu aproximativ 23% mai mare, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin astfel de alimente.

„Chiar și după ce au fost luați în considerare factori precum fumatul, nivelul mai scăzut de educație, venitul și nivelul de activitate fizică, constatările au arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de depresie”, subliniază Lane .

Te-ar mai interesa: Simptomul trecut cu vederea care poate indica un c...

Tulburări mentale, o problemă majoră de sănătate

„Având în vedere că depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale la nivel mondial și o problemă majoră de sănătate, care afectează toate aspectele vieții unei persoane, sperăm că acest studiu va contribui la promovarea bunăstării mentale și va ghida eforturile de prevenire sau de reducere a prevalenței, dezvoltării și severității simptomelor depresive în comunitate”, conchide el.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private