Sari la conținut

Îți curge nasul? Metodele care te pot ajuta să te simți mai bine în 5 minute

remedii pentru nas care curge
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Cum oprești curgerea nasului

Îți curge nasul? De vină este fie o răceală banală, fie o infecție bacteriană sau virală sau mai rău poate să fie o gripă sezonieră. Corpul blochează  sau elimină bacteriile sau virusul. În mod normal, corpul produce mucus în nas pentru a-ți menține căile respiratorii umede. Cu toate acestea, atunci când un microb încearcă să intre, organismul începe producția de mucus ca mecanism de apărare.

Un nas care curge este extrem de neplăcut și asociat cu disconfort, indiferent de cauză, care, potrivit medicilor Clinicii Mayo, poate fi o alergie, o infecție virală, o infecție bacteriană, o răceală comună, tulburări hormonale, medicamente, mucoase uscate.

Disconfortul pe care îl provoacă ridică întrebarea cum să oprești curgerea nasului în doar 5 minute. Da, există un răspuns și o soluție, de fapt mai multe răspunsuri pentru că depind de cauza secreției nasului și sunt diferite pentru diferite cauze.

Cum oprești curgerea nasului dacă este cauzată de o alergie?

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei

 Deoarece este cauzată de o reacție alergică, această secreție alergică, cunoscută sub numele de rinită, este ameliorată prin administrarea de medicamente antialergice. Cu cât sunt mai puternice, cu atât se produce mai repede sedarea și, de asemenea, te poți baza pe injecții. Asigurați-vă că vă consultați totuși medicul, deoarece, dacă este lăsată netratată sau tratată incorect, aceasta devine cronică și poate duce la astm bronșic – o complicație gravă a alergiilor la nivelul sistemului respirator.

Cum să oprești curgerea nasului dacă este cauzată de medicamente?

Anumite medicamente pe care le luăm pentru unele dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, depresia și problemele cardiace și ale vaselor de sânge, pot fi la baza unui nas care curge. Dacă aceasta este cauza nasului care curge, consultați medicul care a prescris medicamentul pentru a-l înlocui dacă este posibil și scăpați de nasul care curge ușor și rapid în acest fel.

Cum să oprești curgerea nasului în doar 5 minute dacă este cauzată de uscarea membranei mucoase?

Vreme rece, temperaturi scăzute, încălzire în casă și birou – aceasta din urmă usucă membrana mucoasă, devine mai susceptibilă la tot felul de influențe și rezultatul – curgerea nasului este prezentă. Pentru a face față, umidificați aerul, puneți boluri cu apă pe aragaz sau calorifer acolo unde este posibil și modelul aparatului o permite. Aerul umidificat este egal cu mucoasa umezită sau care se confruntă cu un nas care curge.

Cum oprești curgerea nasului dacă este cauzată de o infecție virală sau de o răceală?

Dacă te bazezi pe remedii populare testate de-a lungul secolelor sau pe mijloace și medicamente moderne, metodele de mai jos sunt recomandate de medici:

  • Clătirea nasului pentru a scăpa de tot ce s-a acumulat acolo. Pentru a face amestecul de clătire, aveți nevoie de o cană de apă distilată caldă, un praf de bicarbonat de sodiu și o jumătate de linguriță de sare. Este ușor, nu necesită mult timp și șterge un nas înfundat sau care curge ca prin magie. Nu uitați că spălarea trebuie făcută de cel puțin 2 ori pe zi pentru a simți o ușurare deplină și de durată.
  • Aburul desfunda nasul mai repede decât orice alt mijloc. Aburul care se formează în mod natural în timp ce faci baie cu apă fierbinte  îți desfundă nasul instantaneu.  La fel și ceașca de ceai fierbinte sau baia de aburi pe care o faci pentru pielea feței, acoperită cu un prosop.
  • Medicamente moderne concepute special pentru acest scop. Acţionează instantaneu.  Dar trebuie să ai grijă cu ele, să nu le folosești mai mult de câteva zile, pentru a nu pune în pericol sănătatea mucoasei nasului. Pentru a funcționa imediat, aceste medicamente sub formă de picături sau spray-uri nazale trebuie să conțină fenilefrină sau pseudoefedrină.
  • Un fir de mentă proaspătă sau uscată nu numai că te va împrospăta, dar îți va permite și să respiri cu pieptul plin. Infuzati 1 lingurita de menta uscata într-o cană cu apă clocotita timp de 10 minute. Bea un pahar de patru până la cinci ori pe zi, deoarece ușurarea este instantanee, dar de scurtă durată și o singură ingerare nu te va scăpa definitiv de situația neplăcută, potrivit sursei citate.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel