Din cuprinsul articolului
Cercetătorii americani au descoperit într-un nou studiu că o singură zi de alimentație sănătoasă poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului și poate să combată în mod eficient insomnia. Astfel, s-a constatat că persoanele care consumă cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi adorm mai repede și se trezesc mai rar în timpul nopții, potrivit unui nou studiu.
Pe parcursul a câtorva zile mai multe persoane au participat la un experiment. Acestea și-au înregistrat dieta într-o aplicație specială, iar somnul le-a fost monitorizat cu ajutorul unor dispozitive speciale. Oamenii de știință au evaluat fragmentarea somnului – frecvența trezirilor nocturne și a tranzițiilor între fazele de somn.
Se pare că cei care au consumat cinci sau mai multe porții de fructe și legume au avut o îmbunătățire cu 16% a calității somnului. Cerealele integrale au contribuit, de asemenea, la un somn mai bun, în timp ce carnea roșie și cea procesată au înrăutățit somnul.
Oamenii de știință atribuie efectul influenței fibrelor asupra microbiomului intestinal. Bacteriile benefice care se hrănesc cu fibre vegetale promovează producția de serotonină și melatonină, hormoni care reglează somnul.
„Este uimitor că s-au observat schimbări atât de semnificative în mai puțin de 24 de ore”, spune Dr. Esra Tasali, expert în somnologie la Universitatea din Chicago și coautor al studiului, relatează The Health Site.
Aport crescut de fructe și legume
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel puțin 400 de grame de legume, fructe și fructe de pădure zilnic. Pentru mulți oameni, la prima vedere, această cantitate pare mare. Iată cum să vă asigurați aportul zilnic de legume și fructe.

Încercați să includeți legume în fiecare masă, sub formă de garnituri, salate și feluri principale şi acordați o atenție sporită legumelor rădăcinoase, precum sfecla roșie, ţelina, morcovii, ridichiile.
Reduceți cantitatea de cartofi din dietă – cel mult de până la 2 ori pe săptămână. Cartofii conțin amidon și se digeră rapid. Consumați carne și pește cu legume. Proteinele și carbohidrații complecși se potrivesc bine.
Acordați atenție legumelor congelate. Puteți să le preparați singuri: congelați ardei, legume cu frunze verzi, broccoli, conopidă și varză de Bruxelles. Consumați varză murată preparată cu puțină sare. Este bogată în vitamina C.