Experții insistă: Dușurile zilnice nu au niciun beneficiu real pentru sănătate. De fapt, pot fi CHIAR periculoase

Experții spun că dușurile zilnice nu au niciun beneficiu dovedit pentru sănătate, subliniind că spălarea zilnică este doar o practică acceptată social.

McCarthy se spală doar o dată pe lună pentru a ajuta mediul înconjurător – o alegere de stil de viață inspirată după ce a petrecut două săptămâni în Amazon cu indigenii Yanomami.

Dușurile zilnice nu au niciun beneficiu real pentru sănătate, susțin experții

În fiecare dimineață, el optează în schimb pentru o spălare la chiuvetă, folosind o cârpă pentru a-și spăla corpul.

„De ce ne spălăm? Mai ales pentru că ne este teamă că altcineva ne va spune că mirosim”, a declarat ecologistul Donnachadh McCarthy pentru BBC.

Și, în timp ce abținerea de la dușurile zilnice ar putea părea un comportament antisocial, experții medicali sunt înclinați să îi dea dreptate lui McCarthy, spunând că obsesia modernă pentru curățenie poate fi de fapt periculoasă pentru sănătatea cuiva.

Dr. Julie Russak, dermatolog din Manhattan, a declarat anterior pentru The New York Post că dușurile prelungite și zilnice ar putea îndepărta „microbiomul pielii”, care joacă un rol în protejarea pielii și este „de asemenea extrem de important pentru sănătatea generală a corpului”.

David Whitlock, chimist, a dus la extrem ideea păstrării acestei bariere dermice. Bărbatul nu a făcut duș timp de 12 ani, dar a optat să se pulverizeze cu bacterii bune despre care susține că neutralizează substanțele chimice care produc mirosul organismului.

Aceste reacții anti-duș vin într-un moment în care oamenii fac duș mai mult decât oricând înainte.

În 2021, cercetătorii de la Harvard Health au descoperit că 66% dintre americani fac duș în fiecare zi, în timp ce un raport din 2005 susține că este obișnuit ca britanicii să facă duș o dată sau de două ori pe zi.

„Ne spălăm corpurile mult mai mult decât am făcut în trecut”, a spus Dale Southerton, profesor de sociologie la Universitatea din Bristol, care a fost coautor al studiului din Marea Britanie. „Schimbarea a avut loc în cea mai mare parte în ultimii 100 de ani și nu a fost planificată”, a spus profesorul Școlii de Management.

Cât de des trebuie să faci duș

Experții au atribuit acest fenomen prevalenței crescânde a averselor, care a devenit comună în casele din SUA în jurul anilor 1920 – și în omologii lor de peste Ocean, în anii 1950. Dacă te întorci cu 100 de ani în urmă, nu făceam duș în fiecare zi, pentru că dușul nu era un lucru normal”, a declarat Kirsten Gram-Hanssen, profesor în Danemarca la Departamentul de Mediu Construit al Universității Aalborg.

„Nu facem duș din cauza sănătății. Facem duș pentru că este un lucru normal de făcut.”

Stigmatizarea societății că nu faci duș poate explica de ce oamenii se spală zilnic.

Sally Bloomfield, profesor onorific la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a susținut că oamenii fac duș în fiecare zi pentru că este „acceptabil din punct de vedere social”.

Deci cât de mult ar trebui să faci duș cu adevărat? Depinde. „Nu există o abordare universală atunci când vine vorba de spălarea pielii și a părului. Frecvența ideală depinde de tipul tău de piele și păr, cât de mult transpiri și cât de murdar te faci”, a explicat Bloomfield.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

2 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

2 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

3 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

3 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

4 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

4 ore ago

Citeste si: