Sari la conținut

Misofobia: cele 4 semne și cum să combați această stare de invaliditate

Misofobia. Pandemia de coronavirus a dus cu sine schimbări în felul de a privi viața, în urma lockdown-urilor și a celorlalte restricții. Mai mult, toată lumea a devenit puțin mai conștientă de microbi și alte rele. Doar că pentru unii oameni a fi prea conștienți de viruși sau bacterii s-a transformat într-o fobie în toată regula.

Misofobia, cunoscută și sub denumirea de germofobie, este o frică extremă de germeni. Potrivit experților de Cleveland Clinic, acest tip de fobie apare adesea la persoanele care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).

De cele mai multe ori, este normal să simți un pic de frică în ceea ce privește situațiile care te fac să te simți inconfortabil sau care sunt periculoase. Dar oamenii cu misofobie vor deveni adesea anxioși în legătură cu lucrurile care le pot perturba activitățile zilnice.

Acest lucru include îngrijorarea cu privire la lucruri care v-ar putea afecta bunăstarea psihică și fizică, spun experții. De asemenea, s-ar putea să deveniți îngrijorat de alimentele care vă vor îmbolnăvi și care s-ar putea să fi fost contaminate fie prin procesul de producție, fie prin atingerea lor de către alte persoane.

Fobii ca aceasta pot provoca sentimente intense și pot fi adesea dificil de controlat, afirmă medicii.

Misofobia: care sunt semnele

Dacă trăiești cu misofobie, s-ar putea să faci tot posibilul pentru a evita aceste patru situații:

  1. Evitarea contactului cu fluidele corporale ale altor persoane, cum ar fi transpirația
  2. Stai departe de mucegai, praf, murdărie sau orice altceva asociat cu germenii
  3. Evitarea alimentelor contaminate, acestea ar putea fi alimente pe care nu le-ai pregătit sau alimente despre care crezi că ar fi fost modificate de altcineva
  4. Dacă nu știi dacă suprafețele sau obiectele au fost curățate sau nu, atunci s-ar putea să le eviți și pe acestea

De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu comportamente precum spălarea excesivă a mâinilor sau purtarea de mănuși pentru a preveni contactul cu microbii.

Persoanele care suferă de această afecțiune pot evita, de asemenea, situațiile sociale și pot face mai multe dușuri în fiecare zi pentru a spăla orice murdărie sau pată.

Simptomele fizice pot include, de asemenea: 

  • accese frecvente de plâns,
  • amețeli,
  • bătăi neregulate ale inimii,
  • neliniște,
  • ceață cerebrală.

Cum să combați această stare debilitantă

Dacă credeți că suferiți de misofobie, atunci este important să discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu furnizorii de asistență medicală, deoarece aceștia vă pot trimite apoi la servicii sau vă pot oferi medicamente care ar putea ajuta.

În cele mai multe cazuri, vi se va recomanda o formă de terapie. Aceasta este de obicei sub forma terapiei cognitiv-comportamentale (CBT). Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți de ce anumite lucruri vă declanșează, oferindu-vă totodată sfaturi practice despre cum să vă gestionați sentimentele.

De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru a vă ajuta cu simptomele, acestea ar putea include antidepresive sau medicamente anti-anxietate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel