Din cuprinsul articolului
Un nou caz de rabie a fost confirmat în județul Iași, după ce o femeie din comuna Costuleni a fost atacată de un șacal chiar în curtea propriei gospodării. Potrivit medicilor, animalul era infectat cu virusul rabic, iar în urma incidentului, femeia a necesitat tratament medical de urgență.
Victima a suferit multiple mușcături la nivelul membrelor superioare și inferioare și a fost transportată de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acolo, medicii au aplicat protocolul antirabic complet, incluzând toaleta chirurgicală a rănilor, vaccinarea și administrarea serului antirabic.
„Plăgile muşcate au fost importante şi au afectat membrele superioare şi inferioare ale pacientei. Ea a necesitat tratament chirurgical și vaccin antirabic. În urma analizelor, rabia a fost confirmată, iar din acest focar alte patru persoane au necesitat vaccinare”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Atacul a avut loc în plină zi, în curtea femeii. La început, aceasta a crezut că animalul este o vulpe, dar după ce a fost mușcată, patru vecini au sărit în ajutorul ei. Aceștia au reușit să omoare șacalul cu o sapă, limitând astfel posibilitatea extinderii infecției.
„Eu am zis că e vulpe, prima dată, că n-am văzut în viaţa mea. Şi când m-am uitat mai bine, era micuț, cu urechile drepte, se uita la mine și trăgea de piciorul meu”, a povestit victima, citată de observatornews.ro.
Toate cele cinci persoane implicate – victima și cei patru vecini – au primit vaccin antirabic preventiv, conform procedurilor medicale în vigoare.
27 de focare de rabie în Iași de la începutul anului
Cazul readuce în atenție problema înmulțirii focarelor de rabie în județul Iași și, mai amplu, în zona Moldovei. Potrivit autorităților medicale, de la începutul anului 2025 au fost confirmate 27 de focare, iar peste 900 de persoane au avut nevoie de vaccin antirabic.
„Facem din nou apel către populaţie să evite contactul cu animale sălbatice sau domestice care prezintă comportament anormal. Este esențial să informeze imediat medicii veterinari sau Direcția Sanitară Veterinară, iar în caz de mușcătură, să se adreseze urgent Spitalului de Boli Infecțioase”, a subliniat dr. Florin Roșu.
Specialiștii atrag atenția și asupra faptului că speciile purtătoare de rabie se diversifică, iar șacalul – un animal care anterior nu era frecvent asociat cu transmiterea rabiei în zonele rurale – devine tot mai prezent în peisajul faunei locale.