Categories: Ştiri sănătate

Folosirea mobilului de cel puțin 20 de ori pe zi poate dăuna grav fertilității. Află de ce

Folosirea telefonului mobil poate dăuna grav fertilităţii! Alegerile bărbaților pot face diferența în ceea ce privește concepția unui copil. Cercetătorii au identificat recent o scădere demnă de remarcată a calității spermei populației. Marcat de o concentrație mai mică de spermatozoizi și numărul total de spermatozoizi, aceasta este o măsură cheie a fertilităţii masculine.

Un nou studiu elvețian, publicat în octombrie 2023, subliniază modul în care un obicei omniprezent ar putea juca în tendința de creștere a infertilității.

Cercetătorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) au observat că, în timp ce concentrația medie de spermatozoizi a fost cândva de aproximativ 99 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, acum a scăzut la mai puțin de jumătate: aproximativ 47 de milioane. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că o concentrație de spermatozoizi sub 15 milioane pe mililitru complică foarte mult capacitatea de a concepe. În plus, atunci când concentrația scade sub 40 de milioane, se reduce probabilitatea unei concepții reușite.

Folosirea telefonului mobil de 20 de ori pe zi poate dăuna grav fertilității

Echipa de cercetare spune că această scădere semnificativă a calității spermei este rezultatul influențelor contemporane ale mediului și stilului de viață, cum ar fi obezitatea, consumul de alcool, stresul, expunerea la pesticide și fumatul. Printre toate acestea, cercetătorii au considerat că expunerea la radiații electromagnetice de la telefoanele mobile iese în evidență ca o preocupare.

Descoperirile lor, detaliate în jurnalul revizuit de colegi Sterility and Fertility, indică faptul că dependența tot mai mare de dispozitivele digitale poate influența profund funcțiile biologice în moduri nerecunoscute anterior.

Rita Rahban, dr., cercetător principal și asistent didactic în cadrul Departamentului de Medicină Genetică și Dezvoltare de la UNIGE, evidențiază abordarea distinctă a studiului. 

Pentru a se adapta la aceasta, echipa Dr. Rahban a analizat datele de la 2.886 de bărbați elvețieni sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, reprezentând vârste active pentru sănătatea reproductivă și implicarea în tehnologie. Acești participanți și-au raportat detalii despre stilul lor de viață, sănătatea generală și, în special, modelele lor de utilizare a telefonului mobil.

Descoperirile studiului au fost interesante. Bărbații care au folosit telefonul mobil de peste 20 de ori pe zi au prezentat o concentrație de spermatozoizi de 44,5 milioane pe mililitru. În schimb, bărbații care și-au folosit telefoanele mai puțin de o dată pe săptămână au prezentat o concentrație mai mare de spermatozoizi de 56,5 milioane pe mililitru. Aceasta a marcat o reducere notabilă cu 21% a concentrației de spermatozoizi în rândul celor mai mari utilizatori, în comparație cu cei care și-au folosit telefoanele mobile minim.

Obiceiul de a purta un telefon mobil în buzunarul pantalonilor nu este dăunător

O altă descoperire interesantă a studiului a fost modul în care relația dintre utilizarea telefonului mobil și calitatea spermei a evoluat odată cu progresele în tehnologia rețelelor mobile. În faza inițială a studiului, din 2005 până în 2007, care se aliniază cu epoca rețelelor 2G, impactul negativ asupra concentrației spermatozoizilor a fost destul de vizibil.

Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia mobilă a progresat la 3G și apoi la 4G, acest efect advers părea să se diminueze. Această observație indică posibilitatea ca îmbunătățirile tehnologiei mobile, în special scăderea puterii de transmisie care trece de la 2G la 4G, ar fi putut reduce unele dintre efectele dăunătoare asupra sănătății spermei.

Cercetarea nu a legat în mod concludent utilizarea telefonului mobil de alte aspecte ale calității spermei, cum ar fi mișcarea (motilitatea) și structura (morfologia) spermei. S-a remarcat, de asemenea, că obiceiul de a purta un telefon mobil în buzunarul pantalonilor nu a arătat o corelație semnificativă cu nicio reducere a indicatorilor de calitate a spermei.

Recent Posts

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

30 de minute ago

Andrei Caramitru: „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net, e doar eșecul tău”

Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…

60 de minute ago

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

o oră ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

2 ore ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

2 ore ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

3 ore ago

Citeste si: