Categories: Expertul zilei

Fostul ministru al Sănătății, noi acuze aduse autorităților: „Testarea în școli este acum blocată pentru că statul român…”

Fostul ministru al Sănătății, noi acuze aduse autorităților: „Testarea în școli este acum blocată pentru că statul român…”

Autoritățile au anunțat că, în România, începe de luna aceasta vaccinarea anti-covid a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Copiii vor putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19 cu serul Comirnaty-Pfizer/ BioNTech începând cu data de 26 ianuarie 2022, a anunţat CNCAV.

Fostul ministru al Sănătății, noi acuze aduse autorităților: „Testarea în școli este acum blocată pentru că statul român…”

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, susține că România ar fi putut începe vaccinarea copiilor până la 11 ani mult mai devreme. „Faptul că nu a existat prevedere bugetară pentru dozele de vaccin pentru copii nu poate fi o scuză, în contextul în care anul trecut am avut buget separat și contract cu același furnizor”, susține Mihăilă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În noiembrie, Asociația Europeană a Medicamentului (EMA) recomanda administrarea vaccinului anticovid la copiii cu vârsta între 5-11 ani.

Spania, Italia, Franța și alte țări europene administrează vaccin copiilor din luna decembrie.

Germania vaccinează din decembrie copiii vulnerabili.

Canada a autorizat vaccinul pentru copii încă din luna noiembrie, iar în Statele Unite s-a publicat planul de vaccinare a copiilor din octombrie și a început vaccinarea din luna noiembrie.

Între timp, există din ce în ce mai multe studii care confirmă faptul că trecerea prin infecție covid la copii poate favoriza apariția diabetului de tip 1 (link în comentarii). Asta înseamnă tratament cu insulina pe toată durata vieții.

La noi, deși avem recomandarea EMA, deși există semnate contractele cu unul dintre furnizori pentru 2022, livrarea vaccinului pentru copii este întârziată. Asta deși nu am avut aproape deloc restricții de sărbători, am trimis copiii la școală încă din 3 ianuarie și avem o rată mică de vaccinare la adulți.

Și să nu uităm, testarea în școli este acum blocată pentru că statul român a organizat o licitație cel puțin discutabilă.

Motivele invocate nu pot fi luate în serios. Faptul că nu a existat prevedere bugetară pentru dozele de vaccin pentru copii nu poate fi o scuză, în contextul în care anul trecut am avut buget separat și contract cu același furnizor.

Și trebuie luat în calcul și faptul că Guvernul poate să dea bani din fondul de rezervă pentru cheltuieli noi, „neprevăzute”. Dar, Guvernul a preferat să împartă fondul de rezervă discreționar primăriilor și acum să crească pensii speciale. Pentru asta există buget, pentru a preveni complicațiile la copiii din România care vor trece printr-un nou val de infectări, nu există”, a precizat Ioana Mihăilă.

 

Recent Posts

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

32 de minute ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

o oră ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

2 ore ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 ore ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

3 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

3 ore ago

Citeste si: