Fructul care ABUNDĂ în antioxidanți. Cu proprietăți antiinflamatorii, vă scapă de ARTRITĂ, REUMATISM, tensiune mare sau DIABET

Mult mai mare decât bobițele de cătină autohtone, deliciosul fruct este bogat în vitamine A, B, C și P, având proprietăți antiinflamatorii, antiîmbătrânire, antioxidante și antivirale.

Physalis conține și proteine, minerale și carotenoide, dar și 26 de aminacizi, din care 8 sunt esențiali, așa că ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și în luptă contra bolilor ucigătoare!

Dana Lascu

Există două feluri comestibile ale acestui fruct: varianta peruviană, pe care o găsim de vânzare în supermarketuri, și cea autohtonă, Physalis Alkekengi, pe care o întâlnim rar la marginea pădurilor, aproape de câmp, în spații ușor luminoase și însorite, căruia, popular, i se spune păpălău și care, din păcate, nu se găsește în comerț.

Spunem din păcate, pentru că această variantă aclimatizată la noi e chiar mai bogată în vitamine și antioxidanți decât sora ei peruviană, doar că producătorii români n-o cultivă.

Orice variantă ați alege trebuie să ține cont că doar fructul este comestibil, restul plantei fiind otrăvitor.

I se mai spune și cătina incașă, dat fiind faptul că are gustul și compoziția asemănătoare cu cele ale cătinei. La noi, popular i se mai spune și: babunschi, boborea, buruiana bubei, cireașa evreului, pepele, puturoasă, gheorghinar etc.

Ce vitamine, antioxidanți și minerale conține

Fructul de Physalis arată ca o roșie galbenă mică, doar că este de un portocaliu intens și este învelit în frunze, care formează în jurul lui o teacă protectoare care arată ca un lampion chinezesc. Crește în tufe de până la 1,5 metri și poate fi plantată în grădină.

Conține multă vitamina A și C (în cantitate de două ori mai mare decât într-o lămâie și de 20 de ori mai multă decât o portocală), care îi dau și gustul asemănător cu al mai cunoscutei cătine.

Apoi, conține vitamina P (care are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antivirale), dar și un complex de vitamine B, inclusiv B12 care este rar întâlnit în vegetale.

Pe lângă acestea, physalis mai conține: calciu, fier, acid citric (natural) licopen, potasiu, zaharuri și nutrienți (auroxanthin, mutatoxanthin, zeaxanthin), substanțe amare precum fisolina, solanina, alcaloizi, polifeoli, melatonină și carotenoide (ajută sistemul imunitar), dar și circa 16% proteine. Se poate consuma fructul ca atare sau în diferite combinații de smoothie, gem, prăjituri, salate de fructe sau se poate usca (se fac precum stafidele) și mânca cu cereale, dimineața.

La ce sunt bune

Proprietățile curative sunt date de antioxidanții prezenți în cantitate mare în fruct, care împiedică îmbătrânirea prematură. Apoi, melatonina din conținut previne bolile degenerative. Physalis are și proprietăți diuretice, antioxidante, antidiabetice, antihipertensive, antiinflamatorii, antibacteriale și antimicrobiane, antireumatice, antispasmodice, expectorante, laxative și sedative.

Și poate face parte din alimentația bolnavului cu febră, probleme urinare, infecții ale tractului urinar, artrită, pietre la rinichi, prostată, enurezis, depresie, constipație, diaree, epilepsie, icter, cancer, leucemie, reumatism, malarie, astm, hepatită, dermatită sau gută.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia