Categories: Expertul zilei

Gabriel Diaconu: „Amenințarea CBNR este semnificativ mai mare decât era înainte de începerea războiului”. La finele anului 2021, Ministerul Sănătății se afla aproape de colaps

Gabriel Diaconu: „Amenințarea CBNR este semnificativ mai mare decât era înainte de începerea războiului”. La finele anului 2021, Ministerul Sănătății se afla aproape de colaps.

Medicul Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila, vorbește, într-o postare pe pagina de Facebook, despre reforma necesară în Ministerul Sănătății. Una dintre temele pe ordinea de zi este cea generată de conflictul din Ucraina.

Gabriel Diaconu, despre cea mai controversată temă de la granița României

România trebuie să ia măsuri urgente în ceea ce privește amenințările de tip CBRN, în încercarea de atenua riscurile chimice, biologice, radiologice și nucleare.

„În ultima lună, printre temele foarte controversate corespondente războiului din Ucraina, probabil cea mai spăimoasă a fost cea legată de pericolul nuclear generat de conflictul de la granița României.

Cu atât mai mare a fost anxietatea după ce trupele rusești, în urmă cu o lună, au ocupat Cernobîl, zona de excludere, respectiv au atacat centrala de la Zaporojie, dar și centrul de comandă de la Enerhodar.

Doar prin profesionalismul specialiștilor ucraineni, respectiv presiunea comunității internaționale, incidentele la cele două situri nucleare au putut fi limitate.

Chiar și așa, incredibil cum pare, sute de soldați ruși au fost expuși unor cantități semnificative de radiații din solul contaminat din Pădurea Roșie, unde – Dumnezeu știe din ce motiv și la comanda cărui idiot – și-au săpat tranșee unde au stat săptămâni la rând, cu consecințe dezastruoase. Câțiva au decedat din pricina sindromului acut de iradiere (ARS), alte câteva zeci au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Situația la cele două puncte este, la acest moment, stabilă. Incertitudini rămân, pe termen scurt și mediu, privind alte amenințări de vreme ce teatrul de război, doar aparent echilibrat, poate predispune la noi evenimente.

Ministerul Sănătății a început încă dinainte de începerea ostilităților procedurile de fact-checking și fact-finding (verificare și documentare) vis-a-vis de eficacitatea operațională a măsurilor de protecție existente în România în ce privește amenințările de tip CBRN (chimic/biologic/radiologic/nuclear)”, a scris Gabriel Diaconu.

Amenințarea CBRN este reală

Printre măsurile anti-CBRN, se numără refacerea stocurilor de pastile de iod și educarea populației.

„Câteva lucruri au rezultat din analiza făcută de noi.

În primul rând era nevoie să refacem stocurile de KI/ iodură de potasiu încât să avem o bună acoperire populațională.

În al doilea rând – foarte important – există o nevoie acută de educare a populației generale în ce privește atitudinea față de un potențial incident de tip CBRN care să pună probleme sănătății românilor.

Și, în al treilea rând și la fel de important, este nevoie de o mis-a-jour (aducere la zi) de cunoștințe teoretice și practice în rândul personalului sanitar din România, cât privește consecințele asupra sănătății în cazul unui incident radiologic.

Drept urmare Ministerul Sănătății și-a asumat leadership în această chestiune, alături de instituțiile partener. Nu doar asta, dar ne bucurăm de sprijinul rezolut al Colegiului Medicilor din România.

În perioada aceasta, o campanie de informare merge către toți actorii (stakeholders), și vom disemina informații necesare încât să ne creștem capacitatea de reziliență.

Indiferent cât de mică este amenințarea CBRN, este semnificativ mai mare decât era înainte de începerea războiului. Drept urmare, suntem obligați nu doar legal, cât mai ales moral, să facilităm acces la astfel de informații”, a precizat Diaconu.

„La finele anului 2021, Ministerul Sănătății se afla aproape de colaps”

Gabriel Diaconu a subliniat că pandemia Covid a zdruncinat imaginea statului paternalist care-și consideră cetățenii niște „copii mari”. Cu atât mai mult, susține consilierul lui Rafila, „nu ne putem întoarce la ce a fost înainte”.

„România statului paternalist, opac, care-și consideră cetățenii niște copii mai mari, incapabili să discearnă sau să-și ia propriile decizii, sau să se educe cu privire la sănătate și amenințările la adresa ei a fost zdruncinat de pandemia de COVID. Nu ne putem întoarce la ce se întâmpla înainte. Suntem pe un drum cu sens unic în ce privește reforma nu doar a instituțiilor, dar și a practicii sanitare atât cât privește omul de rând, dar și profesionistul din Sănătate.

Avem mult de lucrat, și încă și mai mult de reparat.

Diletantismul unor foști miniștri, rea-voința și amatorismul au făcut ca ministerul Sănătății să fi ajuns, la finele lui 2021, la un nivel aproape de colaps al funcționării. Cât vom putea, dorința e să punem lucrurile pe linia de plutire”, a concluzionat medicul psihiatru.

Recent Posts

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

20 de minute ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

50 de minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

o oră ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 ore ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

3 ore ago

Citeste si: