Sari la conținut

Băutura total interzisă în caz de atac nuclear. Nu o consuma pentru că te poți expune unui pericol major!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
13.000 de arme nucleare există în lume

Atac nuclear. Există o băutură foarte importantă pentru mulți, care este interzisă după un atac sau un incident nuclear. Este vorba despre lapte, scrie doctordebine.ro. 

Așa cum știi că nu trebuie să consumi apă din surse care ar putea fi contaminate, trebuie să nu consumi nici lapte ce poate proveni de la animale (vaci, oi, capre, bivolițe, măgărițe) care au primit hrană posibil contaminată.

După un incident sau atac nuclear, reziduurile radioactive din aer coboară pe sol și pe plante; astfel va fi contaminată și iarba pe care o mănâncă ierbivorele, dar și nutrețul rămas neacoperit sau neadăpostit pentru a fi sigur pentru hrănirea animalelor.

Lapte cu nivel ridicat de radioactivitate, la mai bine de 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

Dacă unele alimente și băuturi pot fi consumate în siguranță după o vreme de la o explozie nucleară, cu laptele este altă poveste. Potrivit unui articol publicat în 2018, la mai bine de trei decenii după dezastrul nuclear de la Cernobîl, vacile din Ucraina încă produceau lapte radioactiv, iar cercetătorii estimau că va mai fi nevoie de câteva zeci de ani pentru ca situația să revină la normal.

În satele aflate la peste 200 km de centrala de la Cernobîl nivelul de radioactivitate din lapte și, implicit, din produsele lactate, era în continuare de 5 ori mai mare decât limita maximă admisă calculată de specialiști pentru adulți și de 12 ori mai mare decât cea considerate sigură pentru copii. Totuși, nivelurile de radiații erau diferite, în funcție de tipurile de sol și de alți factori.

Măsurătorile au fost făcute de oameni de știință de la Greenpeace Research Laboratories, Universitatea dim Exeter (Marea Britanie) și Institutul Ucrainean de Radiologie pentru Agricultură. În urma cercetărilor s-a estimat atunci că nivelul radiațiilor va rămâne ridicat cel puțin până în 2040.

Studiul a fost efectuat pe mostre recoltate din 14 sate din regiunea Rivne (nord-vestul Ucrainei), unde laptele produs de vacile din gospodării este consumat la scară largă, deși oamenii sunt conștienți că nu este sigur. Din păcate sunt prea săraci pentru a renunța la lapte și produsele lactate pe care el obțin din el.

Consumă băuturi îmbuteliate!

Apa îmbuteliată este destul de ușor de obținut, iar ambalajele o protejează de contaminarea cu reziduuri radioactive. La fel se întâmplă și cu băuturile comercializate în cutii de aluminiu, precum berea sau sucurile, sau în ambalaje din sticlă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel