sâmbătă, iunie 6, 2020

Procedura care poate salva un pacient cu accident vascular cerebral nu se face în toate spitalele din România, deși statisticile sunt copleșitoare: 4 oameni mor în fiecare oră de AVC.

Tromboliza este o perfuzie care li se administrează pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge. În România sunt doar 14 spitale în care se face tromboliză, iar şase dintre ele sunt în Bucureşti, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și:

Tromboliza se poate face doar în primele patru ore şi jumătate de la apariţia atacului cerebral. Tocmai de aceea este bine că procedura să se realizeze în toate spitalele judeţene pentru că pacientul să ajungă în timp util în unitatea sanitară.

Medicul neurolog este singurul care decide dacă pacientul are nevoie de tromboliza şi tot el efectuează procedura.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, e de părere că nu toţi şefii secţiilor de neurologie şi managerii îşi dau interesul și spune că pregăteşte un protocol prin care să oblige spitalele care au dotările corespunzătoare să aplice procedura de tromboliza în cazurile de AVC ischemic.

Citește și:

Protocolul va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Parteneri