Categories: Stil de viaţă

Greșeala pe care o fac mulți români. Medic veterinar: „În felul acesta, valabilitatea oului s-a terminat”

Ouăle sunt la mare căutare în Săptămâna Mare și acesta este motivul pentru care medicii veterinari vorbesc despre greșeala pe care mulți oameni o fac după ce cumpără ouă și care le scurtează termenul de valabilitate.

Potrivit Antena 3, culoarea gălbenușului de la ouăle de găină poate varia în funcție de dieta păsării, rasă, vârstă, dar și starea de sănătate.

„Genetica este un criteriu, iar al doilea ar fi furajarea.

Dacă dăm o furajare bogată în carotenoizi o să fie gălbenuşul mai spre roşu, dacă o să fie cu furaj mai mult de grâu sau orz, o să fie mai palid gălbenuşul”, a explicat Dumitru Todireanu, medic veterinar şi administrator la ferma avicola Cătămărești Deal, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Specialiştii subliniază că ouăle provenite de la găinile crescute liber conţin mai multe substanţe nutritive.

„Ouăle de la fermele free range sunt într-adevăr calitativ mai bune din punct de vedere al faptului că găinile stau în aer liber.

Procentul de ouat, în schimb, va fi mai mic decât în sistemul intensiv, cum e sistemul în baterii, dar calitatea oului va fi aceeaşi sau depinde de reţeta furajeră pe care o administrăm”, mai spune Dumitru Todireanu.

Greşeala care scurtează valabilitatea oului

„Este interzisă spălarea ouălor, din cauză că oul când iese din găină are o cuticulă care tocmai împiedică pătrunderea microbilor în interiorul oului.

Dacă noi, prin spălare, eliminăm această cuticulă, perioada de valabilitate a oului s-a terminat”, atrage atenţia medicul veterinar Dumitru Todireanu.

Mare atenție la vopseaua de ouă

Zilele acestea, creştinii ortodocşi şi greco-catolici încep pregătirile pentru masa de Paşte. De pe aceasta nu vor lipsi ouăle roşii, iar specialiştii avertizează că pe piaţă se găsesc multe tipuri de vopsele de ouă care nu sunt bune pentru sănătate. Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, are câteva recomandări, potrivit RRA:

Recomandări InfoCons

Sorin Mierlea: Să fie vopseaua alimentară, s-o cumpărăm pentru acest lucru, să nu luăm vopsea de maşină, vopsea de garduri, de mai ştiu eu ce, fiindcă poate să fie toxică.

Multe dintre vopselurile care sunt puse, vopselurile alimentare au fost mulţi aditivi coloranţi în cadrul vopseluri; să luăm vopseluri cu cât mai puţini aditivi, ca, practic, cumulul acelor aditivi cu aditivii din muştar, aditivii din drob, aditivii din băutura carbogazoasă, din ketchup, din maioneză, ce mai avem pe masa de Paşte, să nu ajungem să fie mult prea mulţi.

Fiindcă vopsim ouăle, ne rămâne vopsea pe mână când ciocnim ouăle, vopseaua se transferă şi nouă, aşa că acea vopsea trebuie să îndeplinească toate caracteristicile din punct de vedere al siguranţei alimentare.

Cei intersaţi de siguranţa alimentelor şi a altor produse pe care doresc să le cumpere le pot verifica pe aplicaţia InfoCons, care conţine informaţii despre compoziţie şi riscurile utilizării, dar şi date despre alertele emise la nivel european vizavi de calitatea unor produse.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

2 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

2 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

3 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

3 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

4 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică