Greșeli în somn care pot declanșa cancerul în organism

Greșeli de somn care duc la cancer. Nu putem nega faptul că trezitul dintr-un somn de calitate de 7-9 ore în fiecare zi ne face să ne simțim plini de energie. Când eram copii, somnul părea a fi o pierdere de timp prețios care ar fi putut fi altfel petrecut jucându-ne cu prietenii sau uitându-ne la televizor.

Dar pe măsură ce am crescut, am învățat că multe se întâmplă de fapt în timp ce dormim – amintirile noastre se consolidează și sistemul nostru imunitar și metabolismul sunt întărite. Somnul joacă și un rol în reglarea hormonilor. Poate fi spus, cu siguranță, că somnul este o parte importantă a unei vieți sănătoase, așa că nu este deloc surprinzător să descoperim că lipsa somnului sau schimbarea programului de somn poate duce la boli.

Lipsa somnului de noapte și dormitul ziua, risc de cancer

De fapt, dormitul în timpul zilei și starea de veghe în timpul nopții – pentru cei care lucrează în ture  – au fost asociate cu riscul de cancer, conform unui raport al Programului Național de Toxicologie (NTP) publicat în 2021. Cei care lucrează în mod regulat în ture de noapte și cei care au făcut ture de noapte timp de 10 ani sau mai mult sunt în mod deosebit expuși riscului. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a împărtășit această îngrijorare și într- evaluare publicată în 2019.

Aceste rapoarte urmează studii existente efectuate pe subiect, care implică animale și oameni. De exemplu, un studiu din 2018 publicat în Revistele de Neuroștiințe și Biocomportament a descoperit o legătură între cancerul la sân și perturbarea programului de somn. Un studiu din 2013 publicat în Revistele de Medicină a Somnului a descoperit o legătură între incidența mare a cancerului la sân și lucrătorii de noapte și lucrătorii în ture la femeile caucaziene. Care este motivul pentru care lucrul în ture vă expune la un risc mai mare de cancer?

Toți avem un ceas biologic intern numit ritm circadian sau ciclul circadian. Este un ceas de 24 de ore care reglează momentul în care ne simțim somnoroși, flămânzi și vigilenți. Ritmul circadian are și un rol în reglarea stării de spirit și sănătății mintale, metabolismul și reglarea zahărului și colesterolului din sânge. Acest ceas intern este influențat de lumină – ceea ce înseamnă că atunci când este lumină afară, corpul devine, în mod natural vigilent, și când vine întunericul, se pregătește să se culce.

În cazul turelor de noapte, există o perturbare în această ordine naturală a ritmului circadian. Acest lucru poate schimba modul în care anumite substanțe chimice lucrează în sistem. De exemplu, melatonina, pe care o numim hormonul somnului, este secretată de glanda pineală a creierului ca răspuns la întuneric. Ea promovează somnul. Se pare că îndeplinește și un alt rol important de inhibare a creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Atunci când există o perturbare în ritmul circadian, nivelurile de melatonină din organism pot fi reduse. Acest lucru vă poate expune la un risc mai mare de a dezvolta cancer.

Este de asemenea posibil ca un program de somn perturbat să afecteze negativ sistemul imunitar. Un sistem imunitar slăbit predispune la un risc mai mare de îmbolnăvire. Turele de noapte înseamnă și lipsa expunerii la lumina zilei și, prin urmare, la vitamina D. Studiile aterioare au găsi o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și riscul de cancer. În afară de lucrul în ture, există și alte greșeli în somn pe care le faceți care vă expun la riscului de cancer.

Greșeli de somn care duc la cancer

Au existat câteva studii legate de durata somnului și riscul de cancer. Un studiu din 2023 publicat în jurnalul Cancer a observat riscul de cancer la persoanele care au dormit mai puțin de șapte ore și la femeile cu programe de somn scurte și stabile.

Există chiar și unele studii care sugerează că dormitul prea mult ar putea duce la boli cronice. Dar experții nu sunt cu toții de acord în acestă privință.

„Nu știm exact cauza și efectul. Probabil funcționează în sens invers, pentru că atunci când ești bolnav, ai nevoie să dormi mai mult”, a explicat neurologul și specialistul în somn de la Johns Hopkins Medicine, dr. Charlene Gamaldo.

Oricum, aceste studii, într-un fel sau altul, subliniază importanța obținerii numărului recomandat de ore de somn – care este de 7-9 ore pentru adulți. În ceea ce privește lucrătorii în ture și riscul de cancer, dacă nu puteți face nimic în legătură cu schimbarea programului, experții recomandă să faceți prioritizați stilul de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și nutritivă, mult exercițiu fizic, să obțineți suficientă vitamina D, să limitați consumul de alcool, să renunțați la fumat și să mențineți o greutate sănătoasă.

De asemenea, nu strică să faceți controale regulate, mai ales dacă simțiți că perturbarea somnului se manifestă prin oboseală, probleme gastrointestinale, probleme cognitive și sănătate mintală precară.

Screeningul cancerului, inclusiv mamografii și verificări pentru cancerul colorectal și de prostată, vă poate ajuta. Există și modalități în care vă puteți echilibra ritmul circadian când lucrați noaptea – precum cortinele blackout și expunerea la lumină.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

21 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

51 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică