Din cuprinsul articolului
Dacă nu donați sânge des, probabil că nu vă cunoașteți grupa sanguină. Grupele sanguine se disting prin tipurile de proteine, numite antigene, care se găsesc pe globulele roșii. O persoană cu grupa sanguină A are antigenul A pe celulele sanguine și anticorpul B în plasmă. Faptul că aveți o grupă sanguină pozitivă sau negativă (cum ar fi A+) depinde de faptul dacă aveți o proteină moștenită pe celulele sanguine.
Este posibil ca grupa sanguină să nu conteze prea mult în viața dumneavoastră, cu excepția cazului în care aveți nevoie de o transfuzie de sânge sau de plasmă. Cu toate acestea, grupa sanguină vă poate arăta predispoziția la anumite afecțiuni. Un studiu publicat în 2014 în Neurology a constatat că persoanele cu grupa de sânge AB, mai puțin frecventă, aveau un risc cu 82% mai mare de a dezvolta probleme de memorie și gândire, comparativ cu persoanele cu grupa O, notează Health Digest.
„Grupa de sânge este, de asemenea, legată de alte afecțiuni vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, astfel încât constatările evidențiază legăturile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului”, a declarat autorul studiului Mary Cushman, M.D. într-un comunicat de presă. Studiul a constatat, de asemenea, că persoanele cu grupa de sânge AB aveau un nivel mediu mai ridicat al unei anumite proteine de coagulare numită Factor VIII, care este legată de declinul cognitiv și demență.
De ce grupa de sânge ar putea fi legată de declinul cognitiv
Un procent mic de persoane din Statele Unite au grupa de sânge AB, în timp ce grupa de sânge O este mult mai frecventă.
Dacă sunteți una dintre acele persoane cu grupa de sânge AB, nu înseamnă neapărat că veți dezvolta demență. De fapt, alte studii au găsit rezultate diferite, sugerând că grupa sanguină poate să nu aibă întotdeauna o legătură puternică cu declinul cognitiv.
Un studiu din 2017 din Medical Science Monitor a constatat că adulții în vârstă cu grupa de sânge A erau mai susceptibili de a prezenta disfuncții cognitive postoperatorii. Cu toate acestea, un studiu din 2015 publicat în PLoS One la care au participat 1,5 milioane de persoane a stabilit că grupa sanguină nu are nicio legătură cu demența. Persoanele de peste 70 de ani cu grupa de sânge A aveau un risc cu 7% mai mic de a dezvolta demență, comparativ cu cei cu grupa de sânge O.
În comparație cu grupa de sânge O, persoanele cu grupele de sânge A, B și AB au niveluri mai ridicate de proteine care afectează coagularea, conform unei meta-analize din 2022 din Neurology. Gena ABO, care determină grupa sanguină, este, de asemenea, legată de alte proteine care afectează inflamația și funcția vaselor de sânge. Inflamația creierului este asociată cu declinul cognitiv (conform unui articol din 2022 din International Journal of Molecular Sciences), iar demența vasculară rezultă din reducerea fluxului sanguin către creier.

Modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscul de demență
Deși nu vă puteți schimba grupa sanguină, vă puteți reduce riscul de declin cognitiv prin câteva schimbări ale stilului de viață. Organizația Mondială a Sănătății recomandă exercițiile fizice deoarece acestea nu numai că protejează creierul, dar reduc și inflamațiile și stimulează sistemul imunitar.
Ar trebui să vă propuneți cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână de activitate aerobică moderată sau 75 de minute de exerciții aerobice viguroase. Este bine să vă împărțiți exercițiile în reprize de 10 minute. De asemenea, adulții de peste 65 de ani ar trebui să facă exerciții de forță de cel puțin două ori pe săptămână și să lucreze la mobilitate de trei ori pe săptămână pentru a preveni căderile.
Dieta poate juca, de asemenea, un rol în riscul de demență. Adoptarea unui plan alimentar sănătos, cum ar fi dieta mediteraneană sau dieta MIND, vă poate sprijini cogniția acum și mai târziu în viață.
O revizuire din 2017 în Alzheimer’s and Dementia a constatat că obezitatea la mijlocul vieții este asociată cu un risc crescut cu 33% de demență, astfel încât urmarea unei diete sănătoase și a unui program de exerciții fizice poate ajuta la reducerea excesului de greutate.
De asemenea, veți dori să vă reduceți obiceiurile de consum excesiv de alcool. Deoarece fumatul la mijlocul vieții este legat de demență mai târziu în viață, OMS sugerează înscrierea într-un program de renunțare la fumat.
Gestionarea hipertensiunii arteriale, a diabetului, a colesterolului ridicat și a depresiei este, de asemenea, importantă pentru reducerea riscului de demență.