Categories: Stil de viaţă

Gustul dulce fără calorii, prin îndulcitorii hipocalorici

Preferința pentru gustul dulce face parte din natura umană și nu ne putem lupta cu ea. Din fericire, cercetările din ultimii ani arată că există alternative mai sănătoase: îndulcitorii hipocalorici. Nu doar că sunt mai eficienți în a crea gustul dulce, dar au un aport caloric mult mai mic. Iată despre ce e vorba.

Zahărul e unul dintre cele mai folosite ingrediente în industria alimentară. Meritul lui e că intensifică gusturile și ne cresc plăcerea de a savura alimente și băuturi deopotrivă. De aceea, producătorii îl folosesc la prepararea tuturor alimentelor: mezeluri, conserve, murături, sosuri, muștar, ketchup. Prin urmare, ajungem să consumăm zahăr în exces chiar fără să ne dăm seama.

Preferința pentru gustul dulce nu e tipică celor mici, așa cum s-ar crede, ci aparține și adulților. În ambele ipostaze de vârste, însă, se impune aceeași prudență, pentru a evita excesul ponderal cauzat de consumul de zahăr adăugat în alimente și băuturi.

Una dintre soluțiile identificate de cercetători e reprezentată de îndulcitorii hipocalorici, fie că sunt naturali sau artificiali. Cei mai cunoscuți sunt aspartamul, sucraloza și ștevia (care e naturală). Sunt eficienți în înlocuirea zahărului și reușesc să scadă aportul caloric total al alimentelor și al băuturilor. Cel mai mare beneficiu este că au o capacitate mare de îndulcire, așa că sunt folosiți în cantități foarte mici. De exemplu, aspartamul îndulcește de 200 de ori mai puternic decât zaharul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2.000 de ori, iar ștevia 300 de ori.

Studiile au mai arătat că la persoanele care consumă produse cu îndulcitori hipocalorici nu se înregistrează o creștere a apetitului sau a preferinței pentru gustul dulce, ci dimpotrivă, se observă chiar o scădere a apetitului, mai ales dacă adoptă și un stil de viață sănătos.

În cazul unora dintre acești îndulcitori, s-au identificat și unele riscuri. Zaharina nu este recomandată în timpul sarcinii deoarece poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fătului. Aspartamul este contraindicat la pacienții cu fenil-cetonurie. Iar în cazul sucralozei, unele studii au arătat că administrarea ei poate amplifica creșterea glicemică în cursul testului de toleranță orală la glucoză.

Cu toate acestea, majoritratea studiilor sunt de acord cu un aspect: îndulcitorii hipocalorici au mai multe beneficii decât riscuri. Iar, prin comparație cu zahărul adăugat prezent în atât de multe alimente, sunt varianta mai potrivită.

Tot mai mulți producătorii au început să țină cont de noile strategii internaționale ce recomandă înlocuirea zahărului cu îndulcitori. Un exemplu ar fi băuturile carbogazoase. Însă urmează și mulți alții, din tot mai multe domenii. Așadar, există tot mai multe alimente pe care să le incluzi în dieta ta, pentru a-ți păstra sănătatea.

Recent Posts

Ce se întâmplă cu tensiunea arterială la o oră după ce bei cafeaua

Ce se întâmplă cu tensiunea noastră arterială la 1 oră după ce am băut o…

12 minute ago

Ce înseamnă dacă ți se stinge lumânarea de la Înviere până să ajungi acasă

An de an, în Sâmbăta Mare, o minune are loc în Biserica Sfântului Mormânt din…

41 de minute ago

Ce băutură se elimină cel mai RAPID din organism?

Timpul necesar pentru ca alcoolul să își facă efectul este de obicei de aproximativ 10…

o oră ago

Cancerul pancreatic ar putea fi confundat cu alte afecțiuni. Primele semne de avertizare apar abia după ce tumora canceroasă începe să crească

Mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer pancreatic în fiecare an, ratele de supraviețuire fiind…

2 ore ago

Ritualul bunicii lui Bill Gates pe care acesta îl folosește acum cu nepoata sa pentru a o face mai inteligentă

De la înființarea Microsoft și până în prezent, multe lucruri s-au schimbat în viața lui…

2 ore ago

Anii pierduți ai lui Iisus: Misterul celor 18 ani ai lui Hristos

Anii necunoscuți, cunoscuți și sub numele de „anii pierduți” ai lui Iisus Hristos, dintre vârsta…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic