Sari la conținut

Hipertensiune arterială la 30 de ani? Nu ignora ACESTE 6 semne timpurii

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dureri de cap

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care începe odată cu vârsta. Cu toate acestea, în zilele noastre, vedem un număr alarmant de pacienți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani diagnosticați cu hipertensiune arterială.

Acest lucru se datorează cel mai probabil stilului de viață sedentar, stresului, dietelor nesănătoase și lipsei de somn. Acești factori ar putea afecta populația mai tânără mai devreme decât era de așteptat.

Hipertensiunea arterială are, în general, puține semne de avertizare, dar corpul îți poate oferi indicii subtile înainte ca problema să devină periculoasă. Trebuie doar să fii atent la anumite semnale de alarmă și să nu le ignori atunci când le conștientizezi.

Semne timpurii de hipertensiunie arterială. 1. Dureri de cap persistente

Toată lumea are dureri de cap din când în când după o zi lungă, o masă ratată sau o noapte târzie. Cu toate acestea, dacă te trezești cu dureri de cap sau ai dureri de cap mai frecvent, atunci probabil primești semnale de la corpul tău care indică o creștere a tensiunii arteriale.

Aceste dureri de cap tind să fie surde și pulsatile, apărând în principal în spatele capului. Nu lua pur și simplu un analgezic și mergi mai departe. Verifică-ți tensiunea arterială!

2. Oboseală sau confuzie

Te simți epuizat chiar și după o noapte întreagă de somn? Sau poate ai probleme de concentrare și ceață mentală?

Uneori putem asocia oboseala și confuzia cu stresul sau epuizarea, dar acestea pot fi, de asemenea, un semn foarte subtil al tensiunii arteriale crescute care afectează fluxul sanguin către creier. Dacă oboseala ți se pare inexplicabilă, atunci este timpul să investighezi

Semne timpurii de hipertensiunie arterială. 3. Vedere încețoșată

Ochii pot fi adesea o reflectare a stării generale de sănătate. Tensiunea arterială crescută are un impact direct asupra vaselor mici din ochi, așa că, în timp, este posibil să apară modificări sau leziuni ale vederii.

Dacă ai o vedere încețoșată bruscă sau persistentă, nu o considera doar oboseală din cauza ecranelor.

4. Dificultăți de respirație

Rămâi fără suflu, doar după ce urci câteva scări? Desigur, cu toții pierdem o parte din rezistență atunci când am fost sedentari o perioadă de timp, dar dificultățile de respirație continue, cu activitate minimă, ar putea fi un semn al unei complicații cardiovasculare.

Tensiunea arterială crescută face ca inima să muncească mai mult, iar orele suplimentare pot duce la insuficiență cardiacă sau alte complicații.

Semne timpurii de hipertensiunie arterială. 5. Disconfort în piept sau palpitații

Simți fluturări în piept, bătăi rapide ale inimii sau uneori o senzație de apăsare? Acestea ar putea fi semne că inima ta este sub stres, la propriu. E adevărat că nu orice durere în piept înseamnă că există probleme cu inima.

Dar atunci când există mai multe simptome asociate cu oricare dintre acestea, este cazul să mergi la un control. Cel mai probabil, este mai bine să previi decât să-ți pară rău.

6. Sângerări nazale frecvente

Deși sângerările nazale ocazionale pot părea spontane, mai ales pe vreme uscată, sângerările nazale frecvente sau inexplicabile pot apărea din cauza creșterilor bruște ale tensiunii arteriale.

Dacă ai început să ai sângerări nazale inexplicabile mai frecvent, ar fi o idee bună să consulți medicul.

Hipertensiunea arterială, o afecțiune tratabilă

Hipertensiunea arterială este adesea denumită „ucigașul tăcut”, pentru că îți poate afecta inima, creierul și rinichii, fără simptome evidente, timp de mulți ani.

Este o afecțiune tratabilă și, cu cât descoperi mai devreme, cu atât mai bine.

Așadar, dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome sunt adevărate pentru tine. O simplă verificare a tensiunii arteriale ar putea fi primul pas către protejarea sănătății tale pe termen lung.

Ține minte: nu ești niciodată „prea tânăr” să nu-ți pese de inima ta.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel