Hipertrigliceridemia, boala ”tăcută” care crește riscul de infarct și atac cerebral

Fiecare dintre noi se gândește adesea la cum ne putem proteja mai bine starea de sănătate și este firesc ca lucrurile să fie astfel, în special dacă stresul și un program prelungit de lucru fac parte din rutina noastră zilnică.

De aceea, un plus de atenţie acordat stilului de viaţă ne poate ajuta în prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni, care, de cele mai multe ori nu au simptome. De cele mai multe ori, însă, uităm că stilul de viaţă ne influenţează direct starea de sănătate, dar micile schimbări ale obiceiurilor de zi cu zi și analizele de sânge realizate cu regularitate – o dată pe an cel puțin – pot veni în sprijinul nostru. De exemplu, verificarea trigliceridelor se poate realiza printr-o simplă analiză de sânge. Medicii ne recomandă să monitorizăm constant valoarea lor, deoarece astfel putem preveni eventualele riscuri, ca de exemplu apariția unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral, dar și obezitate, hipertensiune arterială sau diabet zaharat și sindrom metabolic – factori majori de risc cardiovascular.

Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în ţesutul adipos. Sursa acestora este dată în mare parte de grăsimile din alimentele pe care le consumăm, 95% dintre toate grăsimile alimentare fiind trigliceride. Atunci când nivelul trigliceridelor creşte peste nivelul de 150 mg/dl, apare afecţiunea numită hipertrigliceridemie (HTG).

Prof. Dr. Nicolae Hâncu explică: „Semnificaţia trigliceridelor în organism este una deosebită pentru că atunci când se acumulează într-o cantitate mare în ţesutul gras, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare hipertrigliceridemia. Studiile au demonstrat că prin scăderea valorilor trigliceridelor din sânge, prin medicamente, dar şi prin optimizarea stilului de viaţă, se obţin beneficii extrem de importante asupra unor complicaţii majore ale diabetului zaharat.’’

Hipertrigliceridemia nu are simptome, de aceea ar fi bine să cunoaștem factorii care pot determina apariţia HTG și să testăm periodic valoarea trigliceridelor. Anumite obiceiuri de zi cu zi, pot determina creșterea valorii trigliceridelor din sânge. De exemplu, o alimentație care conține grăsimi sau carbohidraţi în exces, o viaţă sedentară, care nu include cel puțin 30 de minute de mișcare sau sport zilnic, contribuie la un nivel al trigliceridelor de peste 150 mg/dl – valoarea normală a acestora. De asemenea, consumul de alcool în cantități reduse, însă în mod repetat, precum și consumul de alimente din făină albă și cu un conținut mare de zahăr, ne pot expune riscului de hipertrigliceridemie.

Specialiștii ne recomandă, în schimb, ca zilnic să încercăm să consumăm alimente care conțin grăsimi sănătoase, mono și polinesaturate. Câteva astfel de alimente sunt măslinele, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic) sau uleiul de rapiță. Totodată, acizii grași Omega-3, care se află în preparatele din pește, pot ajuta la echilibrarea valorii trigliceridelor.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

7 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

7 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

8 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

8 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

9 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic