Categories: Stil de viaţă

Hormonul care nu te lasă să slăbești. Cum poți rezolva problema

Daca in ciuda tuturor eforturilor pe care le depui pentru a slabi, nicio schimbare de regim alimentar sau niciun antrenament intens nu da roade, principalul responsabil pentru acest lucru ar putea fi hormonul leptina.

Acest hormon este secretat de celulele corpului si are principalul rol de a echilibra greutatea corporala si nivelul de energie al organismului. Leptina isi indeplineste functia in doua moduri: primul consta in reglarea apetitului alimentar prin transmiterea de semnale chimice catre creier, iar cel de-al doilea consta in stimularea tesuturilor de grasime sa arda energie.

Pe masura ce te ingrasi, corpul incepe sa elibereze tot mai multa leptina in sange pentru a restabili echilibrul prin stimularea tesuturilor grase sa arda excesul de grasime. In schimb, de multe ori, hormonul ajunge sa devina inactiv. Tot mai multe persoane supraponderale dezvolta astazi rezistenta la leptina.

Cauze ale rezistentei la leptina

Atunci cand nivelurile de leptina se mentin ridicate pe perioade indelungate, corpul isi pierde sensibilitatea la leptina. In acest caz, creierul incepe sa ignore semnalele leptinei, care ii indica faptul ca organismul e satul.

Creierul nu se mai supune nici semnalelor de a accelera metabolismul. Aceasta tulburare impiedica procesul de slabire si deregleaza rata metabolica. In plus, persoanele cu rezistenta la leptina sunt predispuse la boli cronice cauzate de excesul de grasime abdominala si de inflamatie.

Rezistenta la leptina poate aparea inclusiv ca urmare a dietelor agresive. Multi oameni fac greseala de a apela la diete drastice si la infometare pentru a da jos kilogramele in plus intr-un timp foarte scurt. Aceasta practica este foarte nesanatoasa, intrucat nu face altceva decat sa incurajeze leptina sa ii indice creierului ca are nevoie de mai multa hrana.

Dietele cu rezultate „peste noapte” trebuie evitate cu orice pret, deoarece nu sunt nici atat de eficiente pe cat se crede, si nici nu sunt sanatoase pentru organism. Atat pe termen scurt cat si pe termen lung, aceste regimuri ajung sa faca mai mult rau decat bine.

Consumul regulat de alimente procesate este al treilea motiv pentru dezvoltarea de rezistenta la leptina. Printre alimentele nocive pe care trebuie sa le eviti se numara: carbohidratii rafinati, alimentele bogate in zahar si sirop de fructoza de porumb, respectiv alimentele bogate in grasimi.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

7 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia