Categories: Ştiri sănătate

Hrana viitorului. Super-alimente produse din resturi de cercetătorii români

Cercetătorii români au inventat așa numita hrana viitorul. Ei au explicat ce proprietăți au aceste super-alimente, dintre care unele au primit deja premii internaționale și sunt în curs de brevetare.

O echipă de cercetători a inventat alimente și ingrediente plecând de la principiul că într-un viitor nu foarte îndepărtat ar putea fi considerate produse de bază toate resturile de alimente pe care în prezent oamenii le aruncă.

Astfel, cercetătorii au inventat, printre altele, în laboratoarele Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați, o marmeladă de măceșe, în patru sortimente, în care variază concentrația și tipul de zahăr adăugat, inclusiv tipul fără zahăr sau cu înlocuitor.

De asemenea, specialiștii au produs un suc de măceșe cu pulpă, în amestec cu suc de mere, precum și un supliment alimentar, în care a fost inoculată o bacterie probiotică. Cercetătorii au inventat și un jeleu făcut din soiul autohton de struguri Băbească Neagră.

„Nu a fost resimțită absența zahărului, soiul de struguri fiind un soi destul de dulce. Și, de asemenea, structura jeleului a fost foarte apropiată de cea în care se adaugă zahăr”, a spus lectorul Oana Nistor de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați, pentru impact.ro. 

Ce proprietăți au alimentele inventate în Galați

Inginerul Daniela Serea de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor a explicat că deși sunt considerate deșeuri, ingredientele folosite de cercetători pentru inventarea unor alimente au proprietăți importante.

Mai exact, acestea conțin cantități importante de compuși biologic activi, cum ar fi antioxidanți, coloranți și compuși naturali de sinteză ce pot înlocui aditivii de sinteză eficientă. De exemplu, tot din struguri, dar din pielița rămasă după stoarcerea boabelor, au inventat un colorant natural pentru bere.

„Nu mai este foarte mult până în 2050, când populația globului va ajunge la 10,5 miliarde, și va fi nevoie de 70%, mai multă hrană”, a spus Nicoleta Stănciuc, profesor al Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați.

Conform cercetătorilor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, 55% dintre solurile planetei sunt erodate de la nivel moderat până la stadiul în care nu mai pot produce rod. Trei miliarde de oameni din întreaga lume nu își pot permite o dietă sănătoasă, iar 820 de milioane sunt subnutriți.

Recent Posts

Dieta biochimică a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă fostul președinte la 94 de ani

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, ține o dietă riguroasă și se pare că acest…

11 minute ago

Lidia Fecioru: Acest ritual se face doar în Joia Mare. Îl facem noi, femeile, atunci când se citesc cele 12 Evanghelii

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a prezentat în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse cele șase ritualuri cu ajutorul…

41 de minute ago

O zodie va câștiga mulți BANI până pe 15 Mai. Se ivește o oportunitate la care nici nu visa

Camelia Pătrășcanu susține că acest semn are nevoie de atenție pentru că riscă să comită…

o oră ago

3 semne oculte care arată că ficatul tău nu funcționează corect

Mulți oameni nu știu că au o problemă la ficat pentru că nu simt durere.…

2 ore ago

Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu ficatul tău dacă mănânci ouă la micul dejun

Mulți oameni includ ouăle la micul dejun. Dar cum afectează acest lucru ficatul? Nutriționistul rus…

2 ore ago

Nostradamus a prezis soarta Bisericii Catolice: se apropie Judecata de Apoi?

Nostradamus, celebrul astrolog francez, a câștigat popularitate încă de la publicarea lucrării sale "Profețiile" în…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia