marți, ianuarie 31, 2023

Cercetătorii români au inventat așa numita hrana viitorul. Ei au explicat ce proprietăți au aceste super-alimente, dintre care unele au primit deja premii internaționale și sunt în curs de brevetare.

O echipă de cercetători a inventat alimente și ingrediente plecând de la principiul că într-un viitor nu foarte îndepărtat ar putea fi considerate produse de bază toate resturile de alimente pe care în prezent oamenii le aruncă.

Te-ar mai interesa: Previziuni Carmen Harra: „Pe parcursul anului o să...

Astfel, cercetătorii au inventat, printre altele, în laboratoarele Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați, o marmeladă de măceșe, în patru sortimente, în care variază concentrația și tipul de zahăr adăugat, inclusiv tipul fără zahăr sau cu înlocuitor.

De asemenea, specialiștii au produs un suc de măceșe cu pulpă, în amestec cu suc de mere, precum și un supliment alimentar, în care a fost inoculată o bacterie probiotică. Cercetătorii au inventat și un jeleu făcut din soiul autohton de struguri Băbească Neagră.

„Nu a fost resimțită absența zahărului, soiul de struguri fiind un soi destul de dulce. Și, de asemenea, structura jeleului a fost foarte apropiată de cea în care se adaugă zahăr”, a spus lectorul Oana Nistor de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați, pentru impact.ro. 

Te-ar mai interesa: Zincul n-ar trebui să lipsească din corp. Joacă un...

Ce proprietăți au alimentele inventate în Galați

Inginerul Daniela Serea de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor a explicat că deși sunt considerate deșeuri, ingredientele folosite de cercetători pentru inventarea unor alimente au proprietăți importante.

Mai exact, acestea conțin cantități importante de compuși biologic activi, cum ar fi antioxidanți, coloranți și compuși naturali de sinteză ce pot înlocui aditivii de sinteză eficientă. De exemplu, tot din struguri, dar din pielița rămasă după stoarcerea boabelor, au inventat un colorant natural pentru bere.

Te-ar mai interesa: Medic român: 17 lucruri de știut despre febră...

„Nu mai este foarte mult până în 2050, când populația globului va ajunge la 10,5 miliarde, și va fi nevoie de 70%, mai multă hrană”, a spus Nicoleta Stănciuc, profesor al Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați.

Conform cercetătorilor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, 55% dintre solurile planetei sunt erodate de la nivel moderat până la stadiul în care nu mai pot produce rod. Trei miliarde de oameni din întreaga lume nu își pot permite o dietă sănătoasă, iar 820 de milioane sunt subnutriți.

Te-ar mai interesa: Horoscop 1 februarie 2023. O zi dezastruoasă pentr...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private