Categories: Expertul zilei

Imunolog român la Oxford. Vaccinul anti-covid, între temere și încredere. „Avem o compoziție genetică diferită”

Imunolog român la Oxford. Vaccinul anti-covid, între temere și încredere. „Avem o compoziție genetică diferită”.

Una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor, în momentul de față, vizavi de vaccinul anti-covid, este legat de efectele secundare. Există teama că vaccinul pe bază de ARNm nu a fost testat suficient și că pot apărea efecte secundare pe termen lung. 

Ștefan Dascălu este cercetător în imunologie și face un doctorat la Universitatea Oxford, acolo unde lucrează cu subtipuri (H5, H7, H9) ale virusului gripei aviare și studiază calea prin care virusul se transmite de la animal la om. Cercetătorul a explicat la Trinitas  că „sunt necesare foarte multe experimente pentru a înțelege și a perfecționa vaccinul până când el începe să fie testat îm voluntari”.

Imunolog român la Oxford:Vaccinurile anti-covid au fost gata din luna aprilie a anului trecut

„Absolut. Și tind să preciz: lucrurile care s-au putut grăbi și aici mă refer la studierea preclinică. Asta înseamnă în laborator, evaluarea medicației în sine, a formulării vaccinului și așa mai departe. Lucruri care și ele durează foarte mult timp. Sunt necesare foarte multe experimente pentru a înțelege și a perfecționa vaccinul până când el începe să fie testat îm voluntari.

Dar, ceea ce vroiam să spun este că… Noi, vaccinurile respective le aveam gata încă din luna martie, aprilie a anului trecut. Cu sensul că cercetarea și tehnologia respectivă era deja acolo. Tot ce a trebuit să facem este să o adaptăm și am făcut vaccinul. Bun. În schimb, fiind un virus nou și evident un vaccin nou el nu poate fi implementat și oferit oamenilor fără să cunoaștem dacă este sigur, în primul și în primul rând. Și, evident, dacă este eficient împotriva noii infecții.

Iar etapa clinică, asta înseamnă testarea pe voluntari, nu s-a grăbit din acest punct de vedere. Singurul mod prin care ea s-a accelerat este că au fost înrolați foarte mulți voluntari, încă de la început. Deci, în loc să se desfășoare pe o durată mare de timp, cu o înrolare relativ scăzută a voluntarilor, aceasta s-a făcut în urma stadiilor 1 și 2, în care se evaluează siguranța, în primul rând. Și, ulterior, și eficacitatea”, a precizat Ștefan Dascălu.

Imunolog român la Oxford. Vaccinul anti-covid, între temere și încredere. „Avem o compoziție genetică diferită”

Cercetătorul român a vorbit pe larg și despre ceea ce presupunea stadiul 3 al testării clinice. Și, mai ales, despre teama oamenilor vizavi de reacțiile adverse.

„În stadiul 3 de testare clinică, în care sunt înrolați zeci și sute de mii de participanți, acolo s-a măsurat efectul protector, cu adevărat, al vaccinului. Și, evident, siguranța acestuia, în diferite contexte. Atât genetice, ținând cont că testarea s-a făcut nu doar într-o singură locație. Noi toți suntem diferiți. Avem o compoziție genetică diferită, anumite predispoziții.

Vaccinurile s-au testat în Europa, în America, în Australia, în India și așa mai departe. S-au testat în diverse condiții, tocmai pentru a cuprinde cât mai bine acest profil al siguranței. Care, mulțumim lui Dumnezeu, s-a demonstrat eficient. Și reacțiile cele mai serioase până în momentul de față, reacțiile adverse, sunt cele alergice la vaccin. Care, de altfel, ne așteptăm, ca la orice medicament, ca la orice produs, chiar alimentar, vor exista aceste reacții adverse, statistic vorbind, la un număr de persoane.

Ceea ce se urmărește în dezvolatarea și, evident, evaluarea siguranței unui medicament, sau a unui vaccin, este ca acest număr de persoane care suferă, printr-o nenorocire o complicație, să fie cât mai mic. Și, evident, complicațiile respective, să nu fie foarte severe. Care, de altfel, au fost demonstrate și s-au confirmat sigure cu privire la vaccinurile care au fost aprobate în momentul de față”, a mai spus Ștefan Dascălu, pentru TrinitasTV.

 

Recent Posts

Cum se simte oboseala de la cancer. Apare în stadii avansate de boală

Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate,…

13 minute ago

Cine va primi o pensie mai mare cu sume cuprinse între 600 și 1600 lei din septembrie

Pensionarii cu mulți ani de muncă vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, între 600…

43 de minute ago

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

o oră ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

2 ore ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

14 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

14 ore ago

Citeste si: