Sari la conținut

Îndepărtarea ovarelor înainte de 46 de ani accelerează îmbătrânirea, crește riscul de artrită și apnee în somn

cancer ovarian
Sursă foto: pixabay
Îndepărtarea timpurie a ovarelor poate afecta sănătatea creierului femeilor

Îndepărtarea timpurie a ovarelor poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni medicale cronice și îmbătrânirea prematură, arată un nou studiu.

Femeile care suferă ooforectomie înainte de vârsta de 46 de ani pot avea un risc mai mare de artrită, apnee în somn și oase rupte. Ooforectomia este o procedură chirurgicală de îndepărtare a unuia sau ambelor ovare.

Ovarele joacă un rol important în producerea de estrogen și progesteron, hormoni cruciali pentru menstruație și ovulație. În afară de rolul reproductiv, acești hormoni sunt necesari pentru sănătatea creierului, forța oaselor și reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Extirparea ovarelor înainte de 46 de ani accelerează îmbătrânirea

Îndepărtarea ovarelor sau ooforectomia se face la persoanele cu afecțiuni precum endometrioza, cancerul ovarian și tumorile necanceroase ale ovarelor. Când procedura implică îndepărtarea unui ovar, se numește ooforectomie unilaterală, în timp ce îndepărtarea ambelor ovare este cunoscută ca ooforectomie bilaterală.

În cadrul unui studiu, cercetătorii de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord au evaluat 274 de femei care au suferit o PBO (ooforectomie bilaterală premenopauză) cu sau fără histerectomie (înlăturarea chirurgicală a uterului).

Dosarele de sănătate ale participanților au fost evaluate pentru a determina afecțiunile cronice. Folosind teste neurocognitive și evaluarea funcției fizice, au fost măsurate funcția cognitivă, forța și mobilitatea acestora.

Pacientele ar trebui să ia decizii informate cu privire la această procedură

Cercetătorii au descoperit că femeile care au suferit un PBO cu vârste cuprinse între 46 și 49 de ani au avut un risc mai mare de a dezvolta artrită și apnee obstructivă în somn.

Femeile care au fost supuse procedurii înainte de vârsta de 46 de ani au avut un risc crescut de artrită, astm, apnee obstructivă în somn și oase rupte.

„Femeile cu antecedente de PBO (ooforectomie bilaterală premenopauză) cu sau fără histerectomie concomitentă sau anterioară, în special la vârsta <46 de ani, au mai multe afecțiuni cronice la vârsta de mijloc, în comparație cu referenții”, au scris cercetătorii în studiul publicat în revista Menopause.

Descoperirile vor ajuta pacientele care au în vedere ooforectomie să ia decizii informate cu privire la procedură.

Ooforectomia bilaterală premenopauză nu este bună pentru sănătatea femeilor și este asociată cu șanse crescute de apariție a unui număr de boli cronice, au mai spus cercetătorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel